Οι 25 προϋποθέσεις της σωτηρίας

15:11 6/11/2011 - Πηγή: 24wro
Νεες περικοπές σε...
συντάξεις, προνοιακά, κοινωνικά επιδόματα και παροχές, φαρμακευτικές δαπάνες, λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων, αμυντικές δαπάνες, ψαλίδι στα ειδικά μισθολόγια και αναδιάρθρωση του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο κουστούμι του νέου μνημονίου, που έχει ήδη ραφτεί. Το ποσό που πρέπει
να βρεθεί, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί είναι τεράστιο. Φτάνει στα...




8,2 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) μόνο για τη διετία 2013-2014 και προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από περικοπές σε δαπάνες. Φωτογραφίζει, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, μεγάλη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με όχημα την αναδιάρθρωση του Δημοσίου και εκτιμάται ότι θα δοκιμάσει -σε συνθήκες ύφεσης και τεράστιας ανεργίας- τις αντοχές της οικονομίας.

Τα παραπάνω μέτρα έχουν αποφασιστεί από την Ε.Ε. Η αποδοχή τους από την Αθήνα αποτέλεσε προϋπόθεση για την καταβολή ακόμη και της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνονται σε 6σέλιδο έγγραφο των υπηρεσιών του Ολι Ρεν προς τους υπουργούς Οικονομικών που καταγράφει τις δεσμεύσεις- προσαρμογές του μνημονίου οι οποίες συνοδεύουν την έγκριση της επόμενης δόσης έπειτα από απόφαση των υπουργών της Ε.Ε.

Θα οριστικοποιηθούν και θα εξειδικευθούν με «εξωτερική τεχνική βοήθεια», η οποία ερμηνεύεται από αρμόδια στελέχη ως ένα δείγμα της «νέου τύπου» εποπτείας που θα επιβάλει η τρόικα. Τα νέα μέτρα θα καταγραφούν αναλυτικότερα στο νέο μνημόνιο, που θα συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση. Πρέπει να τα λάβει η Ελλάδα έως το τέλος Ιουνίου του 2012 για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή κατά τα έτη 2013- 2014.

Οπως ρητά αναφέρεται, τα μέτρα προέρχονται από την πλευρά των δαπανών που θα επανεξεταστούν. « Η επανεξέταση αυτή θα βασίζεται σε εξωτερική τεχνική βοήθεια και θα επικεντρωθεί σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές (με τρόπο που θα διαφυλάξει τη βασική κοινωνική προστασία), αμυντικών δαπανών διαφυλάττοντας την αμυντική ικανότητα της χώρας, αναδιάρθρωση των κεντρικών και τοπικών διοικήσεων, προσαρμογή των ειδικών μισθολογικών καθεστώτων, περαιτέρω εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών και των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων, καθώς και των προνοιακών επιδομάτων».

Στο ίδιο κείμενο καταγράφονται δεκάδες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα για να φτάσει η 6η δόση. Κάποιες είναι γνωστές, κάποιες τώρα φανερώνονται. Η Ελλάδα υποχρεούται να μεταβιβάσει την κυριότητα στο πανίσχυρο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας (που δίδει δικαίωμα και ρευστοποίησης) των μετοχών τραπεζών, λιμένων, αεροδρομίων, εταιρειών ύδρευσης, αυτοκινητόδρομων, ΕΛΤΑ, 4 κρατικών κτιρίων, Εγνατίας Οδού και του χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Καβάλα.

Προϋπόθεση για την καταβολή της 6ης δόσης είναι η Ελλάδα «να υιοθετήσει και να εφαρμόσει χωρίς καθυστέρηση»:
* Υπουργικές αποφάσεις για το κλείσιμο, τη συγχώνευση ή την ουσιαστική μείωση του μεγέθους σε ΚΕΔ, ΕΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα