Ο τραπεζίτης και ακαδημαϊκός Λουκάς Παπαδήμος

16:06 7/11/2011 - Πηγή: 24wro
Εσπευσμένα επέστρεψε χθες με αεροπλάνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Αθήνα ο πρώην αντιπρόεδρος της...
Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού στην πιο κρίσιμη μεταπολιτευτική στιγμή για την Ελλάδα.

Ο
ακαδημαϊκός δάσκαλος, κεντρικός τραπεζίτης και επιστήμονας υψηλού κύρους, με θητεία στα κέντρα αποφάσεων Λουκάς Παπαδήμος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών, σπούδασε Φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογία - Μηχανολογία. Το δε διδακτορικό του ήταν στα οικονομικά. Μέχρι το 1985 εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ και ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 1985 επιστρέφει στη χώρα μας αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ ακολουθούν αρκετά αξιώματα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το 1993 διορίζεται υποδιοικητής και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2002. Το ίδιο έτος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έμεινε στο εν λόγω πόστο μέχρι το 2010. Εχει διατελέσει επίσης -μεταξύ άλλων- μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994-1998) και πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993-1995).

Αντίστοιχα σημαντική είναι και η ακαδημαϊκή του καριέρα. Τη χρονική περίοδο 1975-1984 υπήρξε επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006 εξελέγη μάλιστα και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Πέρυσι, ύστερα από παρότρυνση του Γιώργου Παπανδρέου, τοποθετήθηκε στη θέση του οικονομικού συμβούλου του Μεγάρου Μαξίμου, χωρίς να λαμβάνει μισθό! Μάλιστα φέρεται ο κ. Παπανδρέου να του είχε προτείνει να αναλάβει και το υπουργείο Οικονομικών στη θέση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αλλά εκείνος είχε αρνηθεί, καθώς, όπως είχε πει, οι ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις ήταν ιδιαίτερα αυξημένες.

Τους τελευταίους μήνες εμφανιζόταν κατά καιρούς ως ο επικρατέστερος μεταβατικός πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς γνωρίζει καλά το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ξέρει καλά τη νοοτροπία των Βρυξελλών, ενώ μιλάει συχνά με υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών από όλο τον κόσμο. Μάλιστα έχει προβεί σε πλήθος δημοσιεύσεων, είτε προσωπικά είτε σε συνεργασία με επιστήμονες διεθνούς αναγνώρισης, κυρίως πάνω στα θέματα νομισματικής πολιτικής, νομισματικών μηχανισμών, ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, καθώς και τραπεζο-πιστωτικών και δημοσιονομικών συστημάτων.


Keywords
Τυχαία Θέματα