Ο ΟΗΕ θα εξετάσει ενδεχόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία

09:10 24/8/2011 - Πηγή: 24wro
Τη σύσταση διερευνητικής επιτροπής που θα μεταβεί στη Δαμασκό…
και θα εξετάσει κατά πόσον έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τις δυνάμεις καταστολής του καθεστώτος Άσαντ, αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σε έκτακτη συνεδρίαση.

Το Συμβούλιο καλεί, επίσης, τη συριακή ηγεσία να τερματίσει άμεσα «την αιματηρή καταστολή» και μιλά για «συστηματική και μεθοδική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν 33 χώρες, μεταξύ
των οποίων οι τέσσερις αραβικές χώρες με δικαίωμα ψήφου: Ιορδανία, Κουβέιτ, Κατάρ, Σ. Αραβία. Δέκα απείχαν. Καταψήφισαν οι Ρωσία, Κούβα, Εκουαδόρ και Κίνα, της οποίας το υπουργείο Εξωτερικών, στη συνέχεια, ανήρτησε στην ιστοσελίδα του εκτενή δήλωση, όπου καταδικάζεται η άσκηση περαιτέρω πιέσεων στη συριακή ηγεσία να αποχωρήσει (αν και «θα πρέπει να γίνουν άμεσα μεταρρυθμίσεις»), τονίζοντας ότι «η τύχη της Συρίας είναι θέμα μόνο του συριακού λαού».

Ο Σύρος πρέσβης στο Συμβούλιο, Φαϊζάλ αλ Χάμουι, χαρακτήρισε την απόφαση «πολιτική», αλλά υποστήριξε ότι η επιτροπή του ΟΗΕ είναι «ευπρόσδεκτη στη Δαμασκό, όταν ολοκληρωθεί η ανάλογη έρευνα των συριακών αρχών».
Keywords
Τυχαία Θέματα