Ο Γιοσιχίκο Νόντα νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

15:41 29/8/2011 - Πηγή: 24wro
Ο υπουργός Οικονομικών και Γεωργίας, Γιοσιχίκο Νόντα, θα γίνει ο νέος ... πρωθυπουργός της Ιαπωνίας -ο έκτος μέσα σε πέντε χρόνια-, μετά τη νίκη του...
επί του υπουργού Εμπορίου, Μπάνρι Καϊέντα, σε δεύτερο γύρο ψηφοφορίας.

Κανείς από τους -αρχικά- πέντε υποψήφιους δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο και έτσι οι δύο επικρατέστεροι (ο Μπάνρι Καϊέντα και ο Γιοσιχίκο Νόντα) αναμετρήθηκαν σε δεύτερο γύρο, όπου ο υπουργός Οικονομικών απέσπασε 215 ψήφους.

Ο αντίπαλός του, 62χρονος, Μπάνρι Καϊέντα, απέσπασε 177
ψήφους (σε σύνολο 395).

Στον πρώτο γύρο ο Μπάνρι Καϊέντα προηγήθηκε με 143 ψήφους, έναντι του Γιοσιχίκο Νόντα, ο οποίος είχε εξασφαλίσει 102 ψήφους στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας.

Ο 54χρονος υπουργός Οικονομικών θα ανακηρυχθεί την Τρίτη από το Κοινοβούλιο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.

Ο 49χρονος Σεΐτζι Μαεχάρα που συγκέντρωνε τα μεγαλύτερα ποσοστά δημοτικότητας δεν κατάφερε τελικά να αποσπάσει τις απαιτούμενες ψήφους.

Πρόκειται για τον έκτο πρωθυπουργό της Ιαπωνίας μέσα σε πέντε χρόνια.

Ο προηγούμενος πρωθυπουργός, Ναότο Καν, παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα έπειτα από 15 μήνες στην πρωθυπουργία.

Ο νέος πρωθυπουργός θα κληρονομήσει μια χώρα με τεράστιο δημόσιο χρέος, τραυματισμένη από το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα μετά το 1986.

Κατά την πρώτη του ομιλία, ο Γιοσιχίκο Νόντα δήλωσε ότι επιθυμεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη του συνόλου του κόμματος για να αντιμετωπίσει τα σημερινά προβλήματα της Ιαπωνίας, η οποία επλήγη από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

«Για να επιλύσουμε το πρόβλημα του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης περιοχής, για την αντιμετώπιση του υπερτιμημένου γεν και του αποπληθωρισμού, είναι ανάγκη όλοι να προχωρήσουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Θεωρώ ότι κάθε ένας από εσάς είναι απαραίτητος και επιθυμώ να δημιουργήσω χωρίς καθυστέρηση ένα περιβάλλον στο οποίο όλοι θα εργάζονται από κοινού για το καλό του λαού» πρόσθεσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα