Ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης παίζουν πόκερ με τη δραχμή...

09:11 9/11/2011 - Πηγή: 24wro
Σε άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη θα οδηγηθεί η Ελλάδα, αν δεν...
της καταβληθεί η 6η δόση και αυτό θα γίνει με την ευθύνη και επιλογή του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Αυτό ξεκαθαρίζουν οι επιτελείς των Βρυξελλών που δεν προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις Ρεν, αλλά γνωρίζουν και έχουν ήδη αναλύσει όλες τις προεκτάσεις των επιλογών των δύο μεγάλων κομμάτων στην Ελλάδα,
που, όπως αναφέρουν, θα πρέπει να δεσμευτούν για την πορεία της χώρας.

Η γραπτή δέσμευση ωστόσο, απέχει πολύ από αυτό που παρουσιάζεται στην Ελλάδα. Ουδείς στις Βρυξέλλες άλλαξε άποψη ή αιτήματα από το βράδυ της Δευτέρας και το αίτημα του eurogroup είναι ένα νέο “letter of intend”, όπως αυτό του 2010, που θα περιλαμβάνει τα εξής:

1. Την ημερομηνία που θα κυρωθεί από τη βουλή η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου,

2. την πρόθεση της κυβέρνησης να κυρώσει τη νέα δανειακή σύμβαση,

3. την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει την ανταλλαγή των ομολόγων,

4. την δέσμευση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει όλα τα “prior actions”, δηλαδή τα μέτρα του 2011 και τους ποσοτικούς στόχους, όχι όμως και τα συγκεκριμένα μέτρα του 2012,

5. την δέσμευση της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με την Τρόικα το νέο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής για το 2012 - 2015.

Τίποτα από αυτά δεν είναι "συγχωροχάρτι" από τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ και τίποτα από αυτά δεν αναιρεί τη δυνατότητα του Α. Σαμαρά να διαπραγματευτεί το μείγμα πολιτικής που θα μηδενίσει το έλλειμμα και θα τιθασσεύσει το χρέος. Ίσα-ίσα οι Βρυξέλλες, η Κομισιόν και το ΔΝΤ, πρώτοι από όλους ζητάνε μέτρα από τον τομέα των δαπανών και νέο φορολογικό σύστημα. Όσο για τα περί εθνικής αξιοπρέπειας, πηγές τις Κομισιόν σχολιάζουν ότι «η αξιοπρέπεια ξεκινάει από τον αυτοσεβασμό και αυτό πηγάζει από τη δημοσιονομική πειθαρχία». Λένε, μάλιστα, ότι ουδείς στην ΕΕ δεν μπορεί να καταλάβει πως αποτελεί προσβολή η δέσμευση κάποιου να βάλει σε τάξη τα του οίκου του: «Εδώ σύσσωμοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνυπογράφουν δεσμευτικά κείμενα σχεδόν κάθε δύο μήνες για τα μάτια των αγορών, και δε μπορείτε να το κάνετε μεταξύ σας στην Ελλάδα;».

Ο επίτροπος Όλι Ρεν χθες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, απαντώντας σε ερώτηση της Wall Street Journal σχετικά με τη διαφαινόμενη άρνηση της αντιπολίτευσης να υπογράψει την επιστολή, έδωσε μια ακριβοδίκαια και μετρημένη απάντηση, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Για τον Ρεν και τους συνεργάτες του -που γνωρίζουν και δεν ερμηνεύουν τις προθέσεις του- υπάρχει μια σειρά από δεδομένα:

• Καταρχήν, με ευθύνη του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου και λόγω «της μονομερούς απόφασης για δημοψήφισμα» -η «μονομέρεια» χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη σκληρότητα στη γλώσσα της διπλωματίας, που παρεμπιπτόντως ο κ. Ρεν γνωρίζει από τη θητεία του ως επίτροπος για τη διεύρυνση- η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας, Κομισιόν και υπολοίπων 16 του ευρώ έχει διαρραγεί.

• Εξίσου μεγάλη βαρύτη
Keywords
Τυχαία Θέματα