Νησιά που κινδυνεύουν να σβηστούν από τον χάρτη

11:54 14/10/2012 - Πηγή: 24wro
Το κλίμα αλλάζει και η θερμοκρασία αυξάνεται, με αποτέλεσμα η στάθμη της θάλασσας να...
ανεβαίνει, καθώς οι παγοι στη Γροιλανδία και την Αρκτική λιώνουν. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής όσο περνούν τα χρόνια θα γίνονται όλο και πιο εμφανείς, με το σκηνικό του καιρού να αλλάζει και με την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, ενώ η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα επηρεάσει τη ζωή πολλών κατοίκων στον πλανήτη, αφού νησιά κινδυνεύουν να βουλιάξουν και να σβηστούν από τον χάρτη.

Ειδικότερα,
η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει κατά 20,3 εκατοστά από το 1870, γεγονός που ήδη έχει επηρεάσει τη ζωή των κατοίκων αρκετών νησιών στον κόσμο. Πληθυσμοί μετακινούνται σε περιοχές που βρίσκονται ψηλότερά ή προσπαθούν να αγοράσουν γη από άλλες χώρες για να μεταναστεύσουν, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες, έως το 2100 το επίπεδο της θάλασσας θα έχει αυξηθεί από 40,6 έως 137,2 εκατοστά σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Τα παρακάτω νησιά είναι μερικά από αυτά που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
1. Κιριμπάτι

Ο πρόεδρος του νησιού, Anote Tong, βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση των νησιών Φίτζι προκειμένου να αγοράσει πάνω από 5.000 στρέμματα γης για να μεταφέρει τους 102.697 κατοίκους του.

Ο ίδιος δήλωσε στην Telegraph ότι «οι κάτοικοι του νησιού πρέπει να μετακινηθούν, καθώς η παλίρροια έχει φτάσει στα χωριά και τα σπίτια μας».

Το συγκεκριμένο νησί βρίσκεται ανάμεσα στη Χαβάη και την Αυστραλία και αποτελείται από 32 νησιάκάτω από το επίπεδο της θάλασσας και ένα πάνω από αυτό, ενώ η πλειονότητα των κατοίκων έχει ήδη αρχίσει να μεταφέρεται αλλού.
2. Μαλδίβες

Οι Μαλδίβες αποτελούνται από περισσότερα από 1.100 νησιά και βρίσκονται δυτικά της Ινδίας. Κατά μέσο όρο τα νησιά αυτά είναι μόλις 1,3 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με αποτέλεσμα οι 325.000 κάτοικοι να αναγκάζονται να τα εγκαταλείψουν.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος των Μαλδιβών, Mohamed Nasheed, αν αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας τανησιά θα είναι ακατοίκητα.
3. Σεϋχέλλες

Οι Σεϋχέλλες αποτελούνται από 115 νησιά, βρίσκονται στα δυτικά του Ινδικού Ωκεανού και έχουν πληθυσμό 87.122 κατοίκων. Εάν ανέβει απότομα το επίπεδο της θάλασσας, ο τουρισμός της περιοχής θα πληγεί σημαντικά, καθώς δεν θα υπάρχουν πια οι μαγευτικές παραλίες.
4. Νησιά Torres Strait

Βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Αυστραλία και τη Νέα Γουινέα και αποτελούνται από 274 νησιά με πληθυσμό πάνω από 8.000 κατοίκους. «Πολλά βράδια δεν μπορώ να κοιμηθώ», λέει μία κάτοικος, η Maria Passi, στον Independent της οποίας το σπίτι πλημμύρισε από την παλίρροια.

«Υπήρχε παντού νερό, σκουπίδια επέπλεαν και καρύδες βρίσκονταν κάτω από το κρεβάτι», προσθέτει ο άνδρας της. «Όταν είδα το σπίτι σε αυτή την κατάσταση, έκατσα κάτω και έβαλα τα κλάματα», δηλώνει η Maria.
5. Tegua

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το ν
Keywords
Τυχαία Θέματα