Νέες συναντήσεις της τρόικας την Κυριακή

12:23 14/10/2012 - Πηγή: 24wro
Νέες συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας και τον υπουργό Οικονομικών θα έχουν την Κυριακή...
οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, καθώς σταδιακά δείχνουν να «κλειδώνουν» μέτρα 9,2 δισ. ευρώ για το 2013, ενώ ταυτόχρονα καταργούνται από εφέτος οι φοροαπαλλαγές.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν με τον κ. Βρούτση στη 1 το μεσημέρι, με τον κ. Στουρνάρα στις 14:00, ενώ στις 16:00 θα δουν τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη.

Παράλληλα,
η τρόικα ζητεί «ψαλίδι» στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, «αντικατάσταση» των ωριμάνσεων (τριετίες) στους μισθούς και ενίσχυση της «ευελιξίας» στα ωράρια εργασίας.

Δηλώσεις Βρούτση

Πάνω από το «σκαλοπάτι» των 1.000 ευρώ θα ξεκινήσουν οι περικοπές στις συντάξεις, ενώ δεν θίγονται οι συντάξεις του ΟΓΑ, όπως είπε την Κυριακή ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του Σκάι.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι οι μειώσεις θα εφαρμοσθούν με μία «προοδευτική κλίμακα» ανάλογα με το άθροισμα της κύριας και της επικουρικής σύνταξης, εάν το άθροισμα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Επί τάπητος είναι και το θέμα του ΕΚΑΣ, ανέφερε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δήλωσε ότι «υπό διαπραγμάτευση» βρίσκεται το ζήτημα της αύξησης των ορίων κατά δύο χρόνια (στα 67 από 65 έτη), ενώ για τα δώρα των συνταξιούχων του Δημοσίου, είπε ότι δεν διαψεύδεται ούτε επιβεβαιώνεται η κατάργηση των δώρων από το 2013, καθώς «το ζήτημα είναι υπό διαπραγμάτευση» και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως και όλες οι μειώσεις συντάξεων και μισθών.

Πάντως, υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μιλώντας στην τηλεόραση του Antenna, είχε πει ότι «το δώρο Χριστουγέννων θα δοθεί κανονικά φέτος στους συνταξιούχους» και πως «οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από του χρόνου».

Για τους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, είπε, στη συνέντευξή του στο Σκάι, ότι «ο 13ος και ο 14ος μισθός δεν κινδυνεύουν» και «παραμένουν όπως είναι», ενώ για κατώτατος μισθός των 586 ευρώ,σημείωσε πως παραμένει «σκαλοπάτι» για την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να μειωθεί έως «το τέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής».

Για τα ωράρια εργασίας, είπε ότι το 40ωρο εβδομαδιαίας εργασίας «δεν αλλάζει», καθώς δεν μπορεί να αξιολογηθούν ακόμα οι αλλαγές που εφαρμόστηκαν πρόσφατα στις εργασιακές σχέσεις, ωστόσο δεν διευκίνρισε περισσότερα για το 6ήμερο που ζητεί η τρόικα χωρίς την αύξηση των ωρών εργασίας.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και το ζήτημα των μειωμένων αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα αλλά και το μειωμένο διάστημα προειδοποίησης, ωστόσο, «τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί», όπως δήλωσε.

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε επανειλημμένα πως η τελική απόφαση για τα μέτρα βρίσκεται στα χέρια των κυβερνητικών εταίρων.

tovima.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα