Να ξυπνήσει η Θεσσαλονίκη για να μη χαθεί το τρένο της εξωστρέφειας

13:30 13/12/2012 - Πηγή: 24wro
Μπορεί η συγχώνευση ΔΕΘ-Helexpo να προχωράει, η κυβερνητική εξαγγελία, ωστόσο, για τη δημιουργία Εθνικού Φορέα ...
Εξωστρέφειας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον προς το παρόν, μένει στα λόγια.
Μάλιστα, στο σχέδιο νόμου για τις συγχωνεύσεις/καταργήσεις δημοσίων φορέων που κατάθεσε στη Βουλή το
υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μεταξύ των οποίων είναι και η απορρόφηση της Helexpo από τη ΔΕΘ, δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στον Εθνικό Φορέα Εξωστρέφειας(ΕΦΕ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, για τη δημιουργία του οποίου δεσμεύτηκε προσωπικά ο πρωθυπουργός από το βήμα των εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ, ως βασικού άξονα ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, που θα προτάσσει την περιφερειακή ανάπτυξη.
Αντίθετα, γίνεται σαφές, στις διατάξεις που αφορούν τη συγχώνευση των δύο αδελφών εταιρειών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου, ότι «η εθνική εκπροσώπηση σε διεθνείς διοργανώσεις ανήκει στον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών», δηλαδή στον υπάρχοντα φορέα που έχει έδρα την Αθήνα.
Όπως πληροφορούμαστε, το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι πιέσεις που ασκούνται ώστε η έδρα της εξωστρέφειας της χώρας να παραμείνει στην Αθήνα. Πιθανώς, ο ΟΠΕ να περιληφθεί σε κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια για συγχωνεύσεις/καταργήσεις δημόσιων οργανισμών(πχ. με το Invest in Greece), αλλά επειδή κάθε μέρα που περνάει τόσο θα αυξάνονται οι πιέσεις, καλό θα είναι οι φορείς της πόλης να κινητοποιηθούν συντεταγμένα και να απαιτήσουν από την κεντρική εξουσία τον ρόλο που αρμόζει στη Θεσσαλονίκη, με βασικό επιχείρημα, άλλωστε, την εξαγγελία του Αντώνη Σαμαρά. Η Voria.gr είχε επισημάνει ήδη ότι μετά την απόσυρση του σχεδίου της τριπλής συγχώνευσης ΔΕΘ-Helexpo-ΟΠΕ ότι έχουν αρχίσει οι μεθοδεύσεις από μερίδα γραφειοκρατών του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΟΠΕ ώστε η έδρα του Εθνικού Φορέα Εξωστρέφειας(ΕΦΕ) να είναι η Αθήνα και όχι η Θεσσαλονίκη.
«Ο ΣΕΒΕ θα συνεχίσει να διεκδικεί μέχρι το τέλος η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει την έδρα της εξωστρέφειας της χώρας. Η περιφερειακή ανάπτυξη δεν γίνεται με λόγια αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο και καθαρές πολιτικές επιλογές», σχολιάζει στη Voria.gr o πρόεδρος των Εξαγωγέων της Βόρειας Ελλάδας Δημήτρης Λακασάς, και προσθέτει:
«O βαθμός επικάλυψης των εισαγωγών από τις εξαγωγές στην Κεντρική Μακεδονία αγγίζει το 95%, όταν στην Αττική είναι 35%. Οι τρεις μεγαλύτεροι εξαγωγικοί προορισμοί της Ελλάδας είναι η Ιταλία, η Γερμανία και η Τουρκία. Εάν δει κανείς τον χάρτη, θα αντιληφθεί ότι η Θεσσαλονίκη γεωγραφικά αποτελεί το logistic hub μεταξύ Μιλάνου, του Μονάχου και της Κωνσταντινούπολης, των σημαντικότερων δηλαδή οικονομικών κέντρων των εν λόγω χωρών. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει αμφιβολία για το πού πρέπει να είναι η έδρα του φορέα εξωστρέφειας. Ωστόσο, από λανθασμένους χειρισμούς, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ακόμα μία μεγάλη ευκαιρία, όχι μόνο την πόλη αλλά για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Είναι στο χέρι μας, στην ύστατη αυτή στιγμή, με ενότητα να μην αφήσουμε να χαθεί αυτή η ευκαιρία».

Η διπλή συγχώνευση
Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τη συγχώνευση ΔΕΘ-Ηelexpo ανοίγει, πάντως, τον δρόμο ώστε οι φορείς της πόλης να γίνουν μέτοχοι της νέας ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στο ελληνικό Δημόσιο να μεταβιβάσει, δωρεάν ή έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, μετοχές(που βέβαια δεν θα μπορούν να μεταπωληθούν) σε φορείς της Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να διευκρινίζεται μέχρι ποιο ποσοστό θα μπορεί να φθάσει η συμμετοχή. «Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, καθώς η μετοχική συμμετοχή των φορέων θα διασφαλίσει ότι το μεγάλο περιουσιακό στοιχείο της Θεσσαλονίκης, το ακίνητο της ΔΕΘ, θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της πόλης», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΔΕΘ Θεόδωρος Σούμπασης.
Στο 11μελές(το πολύ) διοικητικό συμβούλιο της νέας ΔΕΘ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΣΒΒΕ, του ΣΕΒΕ, του ΕΣΘ, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Στο μεταξύ, ερωτηματικά, για ενδεχόμενο καπέλωμα της ΔΕΘ από τον ΟΠΕ, προκάλεσε άλλη διάταξη που αφορά τη συγχώνευση ΔΕΘ-Helexpo και συγκεκριμένα αυτή που προβλέπει ότι η «διενέργεια δράσεων στο εξωτερικό, καθώς και η διενέργεια επιχειρηματικών αποστολών στην αλλοδαπή πραγματοποιείται μετά από σύμφωνη γνώμη και υπό τον συντονισμό και την εποπτεία του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών».
Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Θεόδωρος Σούμπασης επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα πλαίσιο που ούτως ή άλλως ίσχυε εδώ και πολλά χρόνια, πριν ακόμα και από τον διαχωρισμό των δύο εταιρειών.
«Είναι λογικό για τις δράσεις που αφορούν το εξωτερικό να υπάρχει συνεννόηση με τον αρμόδιο φορέα, ο οποίος, αύριο, μπορεί να έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Συνεννόηση για να μην σημειώνονται επικαλύψεις υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει», λέει ο ίδιος και προσθέτει:
«Όσοι έχουν βιώσει από πρώτο χέρι τι σημαίνει ελληνική γραφειοκρατία, κατανοοούν ότι η συγχώνευση ΔΕΘ-Ηelexpo είναι μία μεγάλη επιτυχία και για αυτό οφείλω να ευχαριστήσω για τη συμβολή τους τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, καθώς και τους φορείς, κυρίως τον δήμαρχο κ.Μπουτάρη και τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ κ. Μπακατσέλο. Μετά την επίτευξη του πρώτου στόχου, τώρα, η πόλη πρέπει να διεκδικήσει ενωμένη και οργανωμένη τον φορέα εξωστρέφειας».

apospasma.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα