ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ Ο ΑΓΙΑΤΟΛΑΧ ΧΑΜΕΝΕΪ

20:41 10/11/2011 - Πηγή: 24wro
Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε... ΗΠΑ και Ισραήλ να μην επιτεθούν κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, λέγοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η Τεχεράνη θα απαντήσει «με σιδερένια πυγμή». «Οι εχθροί μας, κυρίως το σιωνιστικό...
καθεστώς (Ισραήλ), η Αμερική και οι σύμμαχοί τους, θα έπρεπε να ξέρουν ότι κάθε είδους απειλής ή επίθεσης θα απαντηθεί με τρόπο σκληρό. Το έθνος μας, οι Φρουροί της Επανάστασης και ο στρατός θα απαντήσουν
στις επιθέσεις με ισχυρά χαστούκια και σιδερένιες γροθιές» δήλωσε.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν «ουσιαστική απάντηση» στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Την Τρίτη, έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι προσπάθησε να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Στην έκθεση της ΙΑΕΑ διατυπώνονται σοβαρές ανησυχίες για πιθανές στρατιωτικές διαστάσεις του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Οι μεγάλες δυνάμεις της Ομάδας των Έξι ή όπως είναι γνωστή 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία συν τη Γερμανία) που συνομιλούν με την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό της πρόγραμμα, αντέδρασαν σχεδόν μεμονωμένα.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν τρόπους για την άσκηση περισσότερης πίεσης επί του Ιράν. 

Η Γαλλία και η Βρετανία ζητούν νέες, ισχυρότερες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. 

Η Ρωσία, της οποίας η θέση είναι όμοια με της Κίνας, κατέστησε σαφές ότι δεν θα στηρίξει την επιβολή νέων κυρώσεων κρίνοντας ότι δεν υπάρχει «ουσιαστικά τίποτα νέο» στην έκθεση της ΙΑΕΑ.
Keywords
Τυχαία Θέματα