Να γιατί πνίγεται στο νέφος το Πεκίνο!

22:04 31/1/2013 - Πηγή: 24wro
Γιατί το Πεκίνο «πνίγεται» και πάλι από το νέφος; Μέρος της ...
απάντησης ίσως βρίσκεται στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA): η Κίνα... καίει σχεδόν την ίδια ποσότητα άνθρακα με όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου μαζί.

Το 2007, η Κίνα «εκτόπισε» τις Ηνωμένες Πολιτείες από την κορυφή της λίστας των μεγαλύτερων ρυπαντών, ενώ τρία χρόνια αργότερα κατέκτησε άλλη μία αμφιλεγόμενη πρωτιά – αυτήν της χώρας που καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια. Πλέον, η κινεζική «μηχανή» καίει το 47% του άνθρακα που καταναλώνεται παγκοσμίως.

Σύμφωνα
με τα νέα στοιχεία, η κατανάλωση άνθρακα αυξήθηκε κατά περισσότερο από 9% μέσα στο 2011, καταγράφοντας άνοδο για 12η συνεχή χρονιά. Συγκεκριμένα, η αύξηση ανήλθε σε 325 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα που μεταφράζεται στο 87% της παγκόσμιας αύξησης στη χρήση άνθρακα.

Η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου καλύπτει το 70% των ενεργειακών της αναγκών με φθηνό άνθρακα, τη σημαντικότερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα να πληρώνει παράλληλα τεράστιο περιβαλλοντικό τίμημα.

Επτά από τις 10 πόλεις με το μεγαλύτερο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης παγκοσμίως βρίσκονται στην Κίνα, κάτι που της στοιχίζει δισεκατομμύρια δολάρια, σε περίθαλψη και χαμένες εργατοώρες.

Το Πεκίνο καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό της «κοκτέιλ», όμως η αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια σημαίνει ότι η κατανάλωση άνθρακα δύσκολα θα περιοριστεί. Από το 2000 μέχρι σήμερα, η παραγωγή ηλεκτρισμού έχει καταγράψει αύξηση άνω του 200%.

Στα τέλη του 2012, νέα έκθεση του World Resources Institute αποκάλυψε ότι, σε ολόκληρο τον κόσμο, σχεδιάζονται περίπου 1.200 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα σε 59 χώρες. Από αυτές, οι 455 αναμένεται να κατασκευαστούν στην Ινδία, ενώ άλλες 363 θα βρίσκονται στην Κίνα.
Keywords
Τυχαία Θέματα