Μόνο μετά το OK της τρόικας δίνει το Βερολίνο την 6η δόση

08:15 27/9/2011 - Πηγή: 24wro
Με σχεδόν άδεια ατζέντα κινδυνεύει να γίνει σήμερα Τρίτη, η συνάντηση του πρωθυπουργού...
Γιώργου Παπανδρέου με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Και αυτό επειδή στη συνάντησή τους θα απουσιάζει ένα στοιχείο-κλειδί: το πόρισμα της τρόικας. Τα συνεχόμενα «ήξεις-αφήξεις» της περιβόητης τριάδας στην Αθήνα προκαλούν σύγχυση και
στη γερμανική πρωτεύουσα. «Ξέρετε μετά από πόσες εξαγγελίες θα έρθει η τρόικα στην Ελλάδα;» ρωτούσε σήμερα ειρωνικά τον υπογράφοντα εκπρόσωπος της καγκελαρίας. «Εμείς πάντως έχουμε χάσει το λογαριασμό».

Αυτό εξηγεί και τις φειδωλές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφαν Σάιμπερτ για το θεματολόγιο της συνάντησης. Οι διαπραγματεύσεις, είπε, θα επικεντρωθούν σε τρία θέματα: Πρώτον, στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, δεύτερον, στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και, τρίτον, στο τι μέλλει γενέσθαι. Ούτε λέξη παραπάνω.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι στο τραπέζι που θα παραθέσει η κυρία Μέρκελ τη νύχτα της Τρίτης στην Καγκελαρία στον έλληνα πρωθυπουργό και στους συνοδούς του (μεταξύ άλλων τον υπουργό ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη) θα υπάρξει σιωπή.

Νεύρα πάνω από το Βερολίνα...

Το αντίθετο μάλιστα. Τα νεύρα δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο τεταμένα στο Βερολίνο. Η καγκελάριος, που παίζει κορόνα-γράμματα αυτή την εβδομάδα στο κοινοβούλιο την καριέρα της στο θέμα της βοήθειας για τις χώρες του Νότου, διακήρυξε μεν τις τελευταίες ημέρες σε όλους τους τόνους ότι η χώρα μας θα μείνει με κάθε μέσο στην ευρωζώνη, αξιώνει όμως με τη σειρά της πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών από την ελληνική πλευρά.

Ταυτόχρονα, τα σενάρια περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας στην Ελλάδα, που εκπορεύονται ανοικτά από υπουργούς της κυβέρνησης ή, υπό τη μορφή ακριτομυθιών, από το υπουργείο Οικονομικών, φουντώνουν όλο και περισσότερο.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο υφυπουργός Οικονομικών Γεργκ Ασμουσεν δήλωσε την Κυριακή ξεκάθαρα ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θα εγκριθεί τελικά η τρέχουσα έκτη δόση του δανείου. Αυτό, τόνισε, θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από το αν θα πειστεί η τρόικα ότι η Αθήνα τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Ολα αυτά λοιπόν προϊδεάζουν ότι παρά την απουσία του πορίσματος, η συζήτηση στο δείπνο θα είναι πολύ ζωηρή, αν όχι ταραχώδης.

Οι αναλυτές πάντως αμφιβάλλουν ότι τα νέα μέτρα της Αθήνας (πρόσθετη περικοπή μισθών, φόροι επί ακινήτων κ.ά.) θα εξευμενίσουν την καγκελάριο. «Η Μέρκελ δεν θέλει να ακούει πια υποσχέσεις. Αυτό που θέλει είναι δεδομένα και νούμερα που να πείθουν όχι μόνο την ίδια, αλλά και την γερμανική κοινή γνώμη» έλεγε ένας από αυτούς. «Και σε αυτό έχει αποτύχει πλήρως ο έλληνας πρωθυπουργός».

Διμερή «χαμόγελα»

Ενα σημείο πάντως το οποίο θα μπορούσε να θερμάνει το κλίμα είναι η διμερής συνεργασία. Η Γερμανία έχει αναλάβει, ως γνωστόν, καθοδηγητικό ρόλο στο κυοφορούμενο ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ»
Keywords
Τυχαία Θέματα