Μ.ΝΙΜΙΤΣ: Επιχειρεί νέα προσπάθεια για το Σκοπιανό

09:27 31/1/2013 - Πηγή: 24wro
Νέο γύρο των συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων προανήγγειλε για τον...
Μάρτιο ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς μετά το διήμερο των συνομιλιών που είχε στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών Αδ. Βασιλάκη και Ζ. Γιόλεφσκι.

Ο κ. Νίμιτς είχε χωριστές συναντήσεις με τους κ. Βασιλάκη και Γιόλεφσκι, τους οποίους ενημέρωσε για τις θέσεις που διατύπωσαν οι κυβερνήσεις της άλλης πλευράς στη διάρκεια της περιοδείας
του σε Αθήνα και Σκόπια και χθες είχε κοινή συνάντηση με τους δύο διαπραγματευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νίμιτς δεν παρουσίασε κάποια συγκεκριμένη νέα πρόταση και απλώς περιέγραψε το «γνωστό» πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί μετά την περιοδεία του στις δύο πρωτεύουσες, ενώ από την πλευρά των Σκοπίων δεν διαφαίνεται κάποια μετακίνηση από την άκαμπτη θέση της.

Ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι συζητήθηκαν τα «δύσκολα θέματα και η ουσία του προβλήματος» και παραδέχθηκε ότι υπάρχει αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον από ΟΗΕ, ΗΠΑ και ΕΕ για το Σκοπιανό, το οποίο είναι «ευαίσθητο θέμα σε μια ευαίσθητη περιοχή». Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι «δεν είναι απογοητευμένος», αν και παραδέχτηκε ότι «δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό και δεν πετάει στα σύννεφα».

Η επιλογή πάντως του Μαρτίου για την επανάληψη των συνομιλιών δεν φαίνεται να είναι άσχετη με το χρονοδιάγραμμα που έχει διαμορφώσει ο (φιλοσκοπιανός) επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε, καθώς την άνοιξη θα συντάξει την ενδιάμεση έκθεσή του για την πορεία των συνομιλιών υπό την αιγίδα του κ. Νίμιτς, βάσει της οποίας οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα κληθούν να αποφασίσουν τον Ιούνιο για το αίτημα της πΓΔΜ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα