Μεταναστεύουν και για σπουδές οι Έλληνες

18:52 3/8/2012 - Πηγή: 24wro
Ραγδαία αύξηση της μετανάστευσης για σπουδές στο...
εξωτερικό παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο από τις χώρες της νότιας Ευρώπης προς εκείνες της Βόρειας και Δυτικής, σύμφωνα με στοιχεία της www.studyportals.eu , μιας ηλεκτρονικής....
πλατφόρμας από την οποία κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα σπουδών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, όλο και περισσότεροι νέοι από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, χώρες όπου δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, αποφασίζουν να σπουδάσουν
ή να κάνουν το μεταπτυχιακό τους σε χώρες της βόρειας και δυτικής Ευρώπης, όπου η οικονομική κατάσταση είναι σταθερή. Οι αιτήσεις των νέων αυξήθηκαν σε ποσοστό 150% σε σχέση με το 2011 ενώ αναμένεται ακόμη περισσότερο και τον επόμενο χρόνο.

Οι Έλληνες προτιμούν κυρίως την Αγγλία, την Ολλανδία, την Γερμανία και τη Σουηδία για τις σπουδές τους, όπου προσφέρονται αγγλόφωνα προγράμματα, ενώ σύμφωνα με την πλατφόρμα ανταλλαγής εμπειριών για την Ευρώπη το www.stexx.eu οι Έλληνες σπουδαστές είναι αρκετά ικανοποιημένοι από το επίπεδο και τις παροχές των ξένων πανεπιστημίων.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη Γερμανία είναι διαθέσιμα 890 μεταπτυχιακά προγράμματα στα αγγλικά, στη Σουηδία 745, στην Ιταλία 327, στην Πορτογαλία 111, στην Ελλάδα 126 ενώ η μοναδική χώρα στη νότια Ευρώπη που έχει 476 μεταπτυχιακά προγράμματα στα αγγλικά είναι η Ισπανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κάθε μήνα λαμβάνει 1,7 εκατομμύρια μοναδικές επισκέψεις εκ των οποίων το 2,4% προέρχεται από την Ελλάδα.

Ένας από τους φοιτητές που βρίσκεται για μεταπτυχιακό στην Ολλανδία και χρησιμοποίησε την πλατφόρμα studyportlas είναι ο Αργύρης Παπαδόπουλος ο οποίος μιλώντας στο protothema.gr είπε πως: «Αναζητούσα στο ίντερνετ να βρω πανεπιστήμιο για μεταπτυχιακό. Ανακάλυψα την πλατφόρμα και σχεδόν αμέσως βρήκα το μεταπτυχιακό που ήθελα να κάνω. Τα δίδακτρα είναι πολύ πιο προσιτά από την Αγγλία, και ήδη στο Πανεπιστήμιό μου βρίσκονται περίπου 30 Έλληνες».

Φυσικά υπάρχουν και οι αντιδράσεις από τις χώρες που δέχονται τους φοιτητές από τις χώρες PIGS, όπως αποκαλούν την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία καθώς εκτιμούν ότι οι δικοί τους φοιτητές θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό για μια θέση σε κάποιο Πανεπιστήμιο.

«Πρέπει να είμαστε θετικοί στο κύμα μετανάστευσης φοιτητών» λέει στο protothema.gr η Τζοάννα Τσάκωνα επικεφαλής του τμήματος studyportlas για την Ελλάδα, που εργάζεται στην Ολλανδία και συμπληρώνει, «μπορεί πάρα πολλοί φοιτητές από αυτούς να επιστρέψουν στις χώρες τους και να εργαστούν σε αυτές, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες».

trelokouneli.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα