Μετά από 16 χρόνια το εργοστάσιο Φιξ γίνεται επιτέλους Μουσείο

10:37 8/8/2012 - Πηγή: 24wro
Σαράντα μέρες εργασίας μετρούν ήδη τα συνεργεία που βρίσκονται στο παλιό κτίριο...
του Φιξ στη λεωφόρο Συγγρού καθώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ως το τέλος του φθινοπώρου θα έχει ολοκληρωθεί η δομική ενίσχυσή του -εξαιρετικά δύσκολη φάση, η οποία όμως θα αποδώσει ένα απολύτως ασφαλές οικοδόμημα- ενώ στη συνέχεια απαιτείται ένας ακόμη χρόνος για άλλες οικοδομικές εργασίες.

Ενας ακόμη υπουργός Πολιτισμού, ο Κώστας Τζαβάρας, επιθεώρησε χθες τους χώρους του πρώην εργοστασίου Φιξ,
όπου κατασκευάζεται το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Από το 1996 ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την εξέλιξη του ιστορικού κτιρίου σε Μουσείο και υπάρχει ελπίδα να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό τον Ιανουάριο του 2014.

Μετά από συζητήσεις, σχέδια, μακέτες και εξεγγελίες 16 χρόνων, η εγκατάστασή του στο νέο κτίριο θα γίνει -όπως λέει η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Αννα Καφέτση- με προσωρινή παραλαβή τον Οκτώβριο του 2013, για να ανοίξει στο κοινό τον Ιανουάριο του 2014.

Η είσοδος του μουσείου θα βρίσκεται στην γωνία των οδών Καλλιρρόης και Φραντζή ενώ απ' ευθείας είσοδος θα γίνεται και από το σταθμό του μετρό (θα υπάρχει και τρίτη για τα φορτηγά μεταφοράς έργων)

Σ΄ αυτό το πρώτο επίπεδο θα υπάρχει το εκδοτήριο, η γκαρνταρόμπα και το πωλητήριο ενώ στο μεσοπάτωμα προβλέπεται μικρό αμφιθέατρο, χώρος για εκπαιδευτικά προγράμματα, αίθουσα Τύπου καθώς και χώρος παραγωγής ψηφιακών έργων από τους καλλιτέχνες.

Στον πρώτο όροφο θα βρίσκονται γραφεία, βιβλιοθήκη και ειδικά ψυγεία για την φύλαξη των ψηφιακών έργων και στους δεύτερο και τρίτο ορόφους θα αναπτυχθούν οι μόνιμες συλλογές του μουσείου.

Ο τέταρτος όροφος εξάλλου με σχήμα «Π» θα φιλοξενήσει τρία έργα μεγάλων διαστάσεων, «Το καράβι της ζωής μου» του Καμπακόφ, τους σταυρούς του Γιάννη Κουνέλλη και το «Fixit» της Μόνας Χατούμ, το οποίο έχει δημιουργηθεί από αντικείμενα του εργοστασίου Φιξ, όπως καζάνια για παράδειγμα, που είχαν απομείνει μέσα στο κτίριο από την εποχή που λειτουργούσε ως εργοστάσιο για την παραγωγή μπύρας.

Εστιατόριο με τεράστια βεράντα και εκπληκτική θέα προς την Ακρόπολη αλλά και ολόκληρη την Αθήνα θα λειτουργεί στον τέταρτο όροφο. Και τέλος το δώμα όπου θα υπάρχει έκθεση γλυπτών, θα είναι και χώρος που θα μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις.

Η κυρία Καφέτση, είχε όλους τους λόγους να είναι ικανοποιημένη, μετά την αναμονή και τις περιπέτειες τα τελευταία χρόνια για την ολοκλήρωση του ΕΜΣΤ. Το έργο ανάπλασης του ΦΙΞ έχει ενταχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ και το κόστος του ανέρχεται σε 40 εκ. ευρώ.

Η Φιξ ήταν Ελληνική ζυθοποιία που ιδρύθηκε το 1864 από την Βαυαρικής καταγωγής Οικογένεια Φιξ. Η εταιρεία απέκτησε ιδιόκτητο εργοστάσιο στη Λεωφόρο Συγγρού το 1893 και το 1900 η μπίρα της βραβεύτηκε στην έκθεση του Μιλάνου. Το 1983 η εταιρία πτώχευσε και μετά από διάφορες προσπάθειες επανιδρύθηκε από νέους ιδιοκτήτες.

Η ιστορία της οικογένειας και της μπίρας Φιξ

Η πο
Keywords
Τυχαία Θέματα