Μετά από 11 χρόνια η χώρα αποκτά σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών

09:45 23/11/2012 - Πηγή: 24wro
Όλα δείχνουν ότι από τα μέσα του 2013 θ’ αρχίσει να λειτουργεί το νέο...
Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ). Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείο Ανάπτυξης, η χρήση του συστήματος θα γίνει υποχρεωτική μέχρι τέλος του 2013 για την Κεντρική Κυβέρνηση, μέχρι τέλος του 2014 για την Γενική Κυβέρνηση και μέχρι το τέλος του 2015, το σύνολο του δημοσίου τομέα. Επίσης σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι 3.000 αναθέτουσες αρχές σήμερα θα περιοριστούν σε 600.

Η ηγεσία του ΥΠΑΝ έφερε χθες και τη σχετική νομοθεσία
(σχέδιο νόμου) που θα υποστηρίξει την λειτουργία του Συστήματος. Το πιο σημαντικό είναι ότι η λειτουργία του νέου ΕΣΗΔΗΣ συνιστά μνημονιακή δέσμευση και όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά, η δέσμευση θα τηρηθεί. Το σύστημα των Ηλεκτρονικών Δημόσιων Προμηθειών απασχόλησε για πρώτη φορά τις εθνικές αρχές στο τέλος του 2001. Τότε για πρώτη φορά εντάχθηκε το πρώτο πιλοτικό έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, ενώ διατέθηκαν και 350 χιλ. ευρώ για την μελέτη του Συστήματος. Κάποιες πιλοτικές εφαρμογές υλοποιήθηκαν, αλλά η ένταξη του έργου ανάπτυξης Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Προμηθειών (ΕΣΗΔΠ) -όπως λεγότανε τότε- στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα της Κοινωνίας της πληροφορίας έγινε την 31.12.2003 με συνολικό προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που ήρθε το 2004 ακύρωσε το έργο και προκήρυξε νέο διαγωνισμό το 2006 ο οποίος επίσης ακυρώθηκε. Το 2009 πραγματοποιήθηκε νέος διαγωνισμός ο οποίος και ανατέθηκε στις εταιρείες Intracom IT Services και Q&R με προσφερόμενο τίμημα περίπου 7,5 εκατ. ευρώ.

Τώρα όλα δείχνουν ότι από τα μέσα του 2013 το σύστημα θα βρίσκεται σ' εφαρμογή. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, το νέο σύστημα αναμένεται να επιφέρει, εκτός από διαφάνεια και αποτελεσματικότερη διαχείριση, μείωση κόστους στις δημόσιες προμήθειες κατά 15%.

moneypro.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα