Μενού πιέσεων στο τραπέζι του σημερινού Eurogroup

13:13 7/11/2011 - Πηγή: 24wro

Η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας...
(EFSF),  οι ελληνικές πολιτικές εξελίξεις αλλά και πιθανότατα η εκταμίευση της έκτης δόσης θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα συμμετέχει- μόνος του, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. O κ. Βενιζέλος αναμένεται να παράσχει διαβεβαιώσεις και πολιτικές εγγυήσεις για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει
η Ελλάδα στο επόμενο διάστημα.
Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να ασκήσουν μεγάλες πιέσεις καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει το ελληνικό κοινοβούλιο να έχει εγκρίνει το νέο «πακέτο» για την Ελλάδα που συμφωνήθηκε στις 27 Οκτωβρίου, πριν από την εκταμίευση άλλων δόσεων. Το πρακτορείο Reuters, με δημοσίευμά του, τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει την επόμενη δόση του δανείου, ύψους οκτώ δισ. ευρώ, πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου για να μην αντιμετωπίσει κίνδυνο χρεοκοπίας. 

Το πρακτορείο, επικαλούμενο αξιωματούχο της ευρωζώνης, αναφέρει ότι πρέπει να επισπευσθεί η οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών, εξαιτίας των αυξημένων πιέσεων στις αγορές μετά το «ελληνικό επεισόδιο». «Δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια», δήλωσε ο αξιωματούχος.    

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά την παρουσίαση που θα κάνει ο κ. Βενιζέλος, θα συζητηθεί και το θέμα της επόμενης δόσης του υπάρχοντος δανείου προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, η επόμενη δόση δεν μπορεί να εκταμιευθεί όσο υπάρχει ασάφεια σχετικά με τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να πραγματοποιήσουν όσα έχουν συμφωνηθεί.

Το ζητούμενο για τους δανειστές, όμως δεν είναι απλώς η πολιτική συναίνεση των κομμάτων εξουσίας για τη ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, αλλά η πολιτική δέσμευση να ολοκληρωθεί το σύνολο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.   

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα δεχθεί έντονες πιέσεις για δέσμευση των δύο κομμάτων εξουσίας και επί των μέτρων του νέου μνημονίου που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση. Και το στοίχημα που διακυβεύεται για τη χώρα είναι μεγάλο.

 Eν τω μεταξύ, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με την ενίσχυση του EFSF, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου, ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι είχε συμφωνηθεί αρχικά, υπό τις ανησυχίες για την επέκταση της κρίσης.   

Τονίζεται, ότι την περασμένη εβδομάδα οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν στην ενίσχυση του EFSF, το οποίο διαθέτει σήμερα 440 δισ. ευρώ, για να πείσουν τις αγορές ότι μπορούν να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης χρέους στην Ιταλία και στην Ισπανία.   

Πάντως, η συμφωνία των 17 κρατών μελών της ευρωζώνης να υπάρξει μόχλευση των διαθεσίμων του EFSF κατά 4-5 φορές, χρειάζεται ακόμα αρκετές διευκρινίσεις προτού παρουσιαστεί στις αγορές.


Keywords
Τυχαία Θέματα