Με μισθούς πείνας και σε κρυφά υπόγεια ανθούν βιοτεχνίες

21:15 11/4/2012 - Πηγή: 24wro
Πίσω από βιτρίνες φαινομενικά άδειων μαγαζιών στην καρδιά... της Αθήνας, σε υπόγεια καλά κρυμμένα Έλληνες βιοτέχνες βρήκαν έναν άλλο πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο να βγάζουν χρήματα. Να εκμεταλλεύονται συνανθρώπους τους…
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η ένδυση αποτελούσε έναν από τους πλέον σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με μεγάλη συμμετοχή στην παραγωγή, την απασχόληση και στις εξαγωγές.
Έκτοτε ο ανταγωνισμός που δέχονται
τα ελληνικά προϊόντα από τις Τρίτες Χώρες (κυρίως από Τουρκία, Πακιστάν, Ινδία, Κίνα), τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, οδήγησε τον κλάδο σε συρρίκνωση έως και 50%.
«Πτωχευμένες» επιχειρήσεις του κλάδου συνεχίζουν την παραγωγή με ανασφάλιστους εργαζομένους, συνήθως αλλοδαπούς, χωρίς να εκδίδουν παραστατικά και χωρίς να καταβάλλουν φόρους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιθεωρητών του ΙΚΑ, περί τις 50 τέτοιες βιοτεχνίες λειτουργούν στα Κάτω Πατήσια, τη Νέα Ιωνία, τη Φιλαδέλφεια και το Περιστέρι.
Οι βιοτεχνίες αυτές βρίσκονται στο στόχαστρο των μεικτών κλιμακίων της Υπηρεσίας Ειδικού Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και του ΣΔΟΕ.
Τα μεικτά κλιμάκια δημιουργήθηκαν με το νόμο 3996/2012, για την «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας».
Το ΑΜΠΕ παρακολούθησε μια τέτοια επιχείρηση του μεικτού κλιμακίου στα Πατήσια και τη Ν. Ιωνία.
Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 3.00 μετά το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης, με παρουσία εισαγγελέα και τη συνδρομή αστυνομικής δύναμης, με επικεφαλής τον υποδιοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Πατησίων.
«Όλα εξαρτώνται από την ταχύτητα και τον αιφνιδιασμό» λένε οι επιθεωρητές σημειώνοντας: «Οι βιοτεχνίες αυτές επικοινωνούν μεταξύ τους. Δουλεύουν πίσω από κλειδωμένες πόρτες, ενώ όλες είναι εφοδιασμένες με κάμερες παρακολούθησης των εξωτερικών χώρων».
Κατά το παρελθόν, οι επιθεωρητές είχαν δεχθεί ακόμη και επιθέσεις κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Βασίζουν πολλά στη συμβολή της Αστυνομίας και ιδιαίτερα του Α.Τ. Πατησίων, στην περιοχή του οποίου σημειώνονται και τα περισσότερα περιστατικά.

Ο πρώτος «στόχος» είναι στη Ριζούπολη. Ο πρώτος όροφος στεγάζει μια εκκλησία και το ισόγειο ένα κατάστημα παιχνιδιών. Ο δεύτερος όροφος φαίνεται κλειστός, όμως όταν η κλειδαριά σπάει, αποκαλύπτεται μια κανονική βιοτεχνία με περίπου 30 ραπτομηχανές. Στη «βιοτεχνία», εργάζονται 23 αλλοδαποί άνδρες.
Στις ερωτήσεις των αστυνομικών και των επιθεωρητών απαντούν ότι δεν γνωρίζουν ελληνικά, ούτε το όνομα του υπεύθυνου της «επιχείρησης». Ο έλεγχος που ακολουθεί θα δείξει ότι είναι όλοι ανασφάλιστοι, ενώ οι 10 δεν έχουν άδειες εργασίας ή παραμονής στη χώρα. Στα κλειδωμένα συρτάρια ενός γραφείου που παραβιάζονται, οι επιθεωρητές ανακαλύπτουν ένα αχρησιμοποίητο δελτίο αποστολής, που θα οδηγήσει στον ιδιοκτήτη. Οι εργαζόμενοι καταγράφονται και όσοι δεν έχουν χαρτιά οδηγούνται στην κλούβα.

Δεύτερος σταθμός, τα Κάτω Πατήσια. Το γωνιακό κατάστημα
Keywords
Τυχαία Θέματα