Μαύρη επέτειος από τη συντριβή του Γιάκοβλεφ στα Πιέρια όρη

10:47 26/12/2012 - Πηγή: 24wro
Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια από τη συντριβή του Γιάκοβλεφ στα Πιέρια όρη, οι οικογένειες...
των θυμάτων του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος ζητούν ακόμη δικαίωση.

Εκείνο το παγωμένο βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου 1997, ώρα 20.00, το αεροσκάφος των ουκρανικών αερογραμμών που εκτελούσε το δρομολόγιο Κίεβο – Θεσσαλονίκη, συνετρίβη στα Φωτεινά Πιερίας, σκορπώντας το θάνατο σε 74 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων οι 10 ήταν από το νομό Κοζάνης.


Το κακό μαντάτο πάγωσε στην κυριολεξία τη μικρή κοινωνία της Αιανής στην Κοζάνη, καθώς μεταξύ των επιβαινόντων ήταν 7 εργαζόμενοι τεχνικής εταιρίας, οι οποίοι έρχονταν από τη Μαριούπολη της Ουκρανίας για τα Χριστούγεννα. Ήταν τα πιο μαύρα Χριστούγεννα για τις οικογένειες των θυμάτων, καθώς έζησαν μέρες και νύχτες αγωνίας μέχρι να εντοπιστούν και να περισυλλεχθούν τα άψυχα κορμιά των αγαπημένων τους προσώπων στις χιονισμένες βουνοκορφές των Πιερίων.

Από τότε μέχρι σήμερα οι οικογένειες των θυμάτων ζουν το δικό τους δικαστικό Γολγοθά, καθώς η δικαιοσύνη δεν έχει εκδώσει ακόμη τελεσίδικη απόφαση και δεν έχουν καταβληθεί από το ελληνικό δημόσιο οι αποζημιώσεις για τα θύματα. Αντιθέτως, έπειτα από δικαστικό αγώνα μερικών ετών και τελικώς κατόπιν συμβιβασμού, το 2001 η αεροπορική εταιρία αποζημίωσε τις οικογένειες των θυμάτων με ποσά που ανέρχονται από 20.000.000 δραχμές έως 60.000.000 δραχμές, αναλόγως με την οικογενειακή κατάσταση των θυμάτων.

protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα