Λιτότητα στις χώρες του Νότου

04:01 7/11/2012 - Πηγή: 24wro

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ζουν τον πυρετό της κρίσης και προσπαθούν να τον...

θεραπεύσουν επιβάλλοντας επώδυνα πακέτα μέτρων για να μειώσουν τα ελλείμματα και τα χρέη τους. Εν των μεταξύ, όμως, βυθίζονται στην ύφεση.

Αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια σε αυτό τον φαύλο κύκλο είναι η Ελλάδα. Έχει λάβει, αναλογικά με το εθνικό της εισόδημα, τα περισσότερα – μακράν – μέτρα και έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες του ΑΕΠ της. Βεβαίως,
είχε και το μεγαλύτερο πρόβλημα ελλείμματος και χρέους. Από αυτά όμως μόνο το ένα, το έλλειμμα, αντιμετώπισε σχετικά ικανοποιητικά τα μέτρα. Το χρέος παραμένει βρόχος.

Συγκεκριμένα, για την προσεχή διετία η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα 13,5 δισ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν ληφθεί μέτρα 49 δισ. ευρώ την περίοδο 2010-2012. Έτσι, συνολικά η Ελλάδα αθροίζει μέτρα 62,5 δισ. ευρώ.

Άλλωστε, τώρα μπαίνουν στο τρένο οικονομικοί γίγαντες όπως η Ισπανία με ΑΕΠ περίπου πενταπλάσιο από το ελληνικό η οποία ανακοίνωσε μέτρα 40 δισ. ευρώ, ενώ η Ιταλία με οκταπλάσιο ΑΕΠ από το ελληνικό έχει ανακοινώσει πακέτο μέτρων 11,6 δισ. ευρώ, ισοδύναμο με το ελληνικό, και η Γαλλία με δεκαπλάσιο ΑΕΠ, μέτρα 30 δισ. ευρώ.

Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για να δείτε αναλυτικά το συγκριτικό πίνακα

Χρέος

Φυσικά, οι χώρες αυτές δεν έχουν το οξύ πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, ενώ οι οικονομίες τους βρίσκονται συνολικά σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από την ελληνική. Μόνη συγκρίσιμη χώρα, η Πορτογαλία που ανακοίνωσε για τον επόμενο χρόνο περίπου τα μισά μέτρα σε σύγκριση με τα ελληνικά.

Τα προηγούμενα χρόνια, πάντως, υπήρξε μια χώρα που έλαβε εξίσου μεγάλο πακέτο μέτρων με της Ελλάδας. Ήταν η Ιρλανδία, που επέβαλε περικοπές προϋπολογισμού άνω του 20% του ΑΕΠ της όπως και η Ελλάδα.

Η βροχή των μέτρων, εξάλλου, στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό ομοιομορφίας. Η κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, οι απολύσεις ή το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, αλλά και οι περικοπές των δαπανών υγείας και των δημοσίων επενδύσεων είναι δημοφιλή μέτρα ανά τη Μεσόγειο.

Ωστόσο, η Ελλάδα φαίνεται να επιβαρύνει περισσότερο τους συνταξιούχους της, με αλλεπάλληλες περικοπές συντάξεων. Μόνο στην Πορτογαλία επιβάλλονται μειώσεις συντάξεων και πάλι όχι τόσο μεγάλες όσο εδώ, ενώ στην Ισπανία δίνεται και μικρή (1%) αύξηση.

ΤΑ ΝΕΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα