Λαρς φον Τρίερ: Ένας ακόμη ανεπιθύμητος Ταύρος

11:30 21/5/2011 - Πηγή: 24wro
Και ο Άρης στον Ταύρο καλά κρατεί!


Μετά τον διασυρμό του «ασυγκράτητου» Στρος Καν ένας ακόμη εκπρόσωπος του ζωδίου βρέθηκε στο στόχαστρο του κόκκινου πλανήτη, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του στο Φεστιβάλ των Καννών, που… όλως τυχαίως αναφέρονταν σε έναν πολύ γνωστό Ταύρο της Ιστορίας.

«Κακός ο Χίτλερ αλλά τον καταλαβαίνω… Είμαι ναζιστής» κατέληξε χαριτολογώντας ο Λαρς φον Τρίερ,
απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις Γερμανικές του ρίζες και έγινε το…έλα να δεις! «Persona non grata» θεωρείται πλέον ο Δανός σκηνοθέτης που «καλλιτεχνική αδεία» ξεπέρασε κατά πολύ τις ανοχές των θεματοφυλάκων του πολιτικού ορθολογισμού.


Η περιπαικτική του διάθεση φάνηκε ήδη από την αρχή της συνέντευξης, όταν ρωτήθηκε για την νέα του ταινία «Μελαγχολία» που πραγματεύεται την ανθρώπινη μοναξιά, με πρωταγωνιστές τους Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg και Kiefer Sutherland. «Μπορεί να είναι και μπούρδα», είπε συνεχίζοντας …ακάθεκτος: «Κάποια στιγμή βλέποντας γυμνή και ξαπλωμένη την Kirsten στο πλατό, σκέφτηκα να το γυρίσω σε σκληρό πορνό, με τόσο ακραίες σκηνές που θα τις έκοβε η λογοκρισία»!


Αποσβολωμένη η Ταυρίνα πρωταγωνίστρια βίωσε κι αυτή τον …δικό της Άρη στο πρόσωπο του εκκεντρικού σκηνοθέτη, ο οποίος μάλλον με αυτόν τον τρόπο εξέφρασε την λάγνα διάθεση του προς την Αμερικανίδα ηθοποιό.

Σίγουρα ασυνήθιστη για Ταύρο μια τέτοια «μεταξύ σοβαρού και αστείου» συμπεριφορά αλλά όπως θα δούμε τουλάχιστον αστρολογικά ο Λαρς φον Τρίερ είναι μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση.

Ο σκηνοθέτης που κέρδισε την προσοχή του κοινού το 1984 με τη δημιουργία του «Elements of Crime», γεννήθηκε στις 30/4/56 (ώρα άγνωστη) στην Κοπεγχάγη.

Συνιδρυτής του Dogme 95, μιας avant guarde κίνησης που αποσκοπεί σε ένα πιο άμεσο κινηματογράφο χωρίς «φκιασίδια», έδωσε το πρώτο στίγμα της αμεσότητας που διαπνέει το τετράγωνο του Ήλιου με τον Άρη του στον Υδροχόο. Μια αμεσότητα που κινείται έξω από φόρμες και η οποία του στοίχισε το «μαύρισμα» του στις Κάννες.

Ένα επιπλέον «πιστοποιητικό» της ριζοσπαστικής του διάθεσης, τουλάχιστον ως προς την τέχνη, είναι το τετράγωνο Ουρανού-Ποσειδώνα, μια «κοσμική» όψη, η οποία ωστόσο φαίνεται πως «μέτρησε» πολύ στην περίπτωση του, όπως συμβαίνει συνήθως με τους μεγάλους δημιουργούς που γίνονται σημείο αναφοράς της εποχής τους.

Η όψη ενισχύεται από τη συμμετοχή του αστρικού Δία, σε σύνοδο με τον Ουρανό και σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα, ενώ συζητήσιμη είναι και η συνεισφορά της Σελήνης στον Αιγόκερω.
Η δραστική επιρροή του Ποσειδώνα, που κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται σε κάποιον από τους γωνιακούς οίκους του ωροσκοπίου του, φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Τρίερ έμαθε ποιος ήταν ο πραγματικός του πατέρας το 1989, όταν του το αποκάλυψε η μητέρα του λίγο πριν πεθάνει. Και όπως ομολόγησε η ίδια, επέλεξε ως πατέρα του παιδιού της έναν απόγονο μουσικών για να του μεταβιβάσει τα «καλλιτεχνικά» γονίδια!

Ο Ουρ
Keywords
Τυχαία Θέματα