ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

13:05 5/6/2011 - Πηγή: 24wro
Περίπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην ΠΓΔΜ...
προσέρχονται στις κάλπες σήμερα για την ανάδειξη των 123 μελών της Βουλής. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στο κόμμα του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι χωρίς, όμως, αυτοδυναμία. Δύο είναι οι βασικότεροι...
συνδυασμοί που διεκδικούν την
ψήφο των πολιτών: της δεξιάς με 24 κόμματα που συνασπίζονται γύρω από το VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού (19,4% της πρόθεσης ψήφου) και η συμμαχία της Αριστεράς, με μεγαλύτερο κόμμα την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι που συγκεντρώνει το 15,1%,της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Σε ρυθμιστές ενδέχεται να αναδειχθούν τα δύο κόμματα των Αλβανών, το DUI και το DPA.
Το DUI του Αλί Αχμέτι συμμετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος θα μπορούσε να σχηματίσει μόνος του αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά είχε προτιμήσει να συνεργαστεί με το κόμμα του Αχμέτι ώστε να μην κατηγορηθεί ότι αποκλείει τους Αλβανούς από την εξουσία.
Όμως, το 47% των πολιτών της ΠΓΔΜ δηλώνουν αναποφάσιστοι λόγω του πολιτικού αξιεξόδου που έχει δημιουργηθεί στη χώρα και της οικονομικής κρίσης.
Οι πρόωρες εκλογές προκηρύχθηκαν τον Απρίλιο μετά τη νέα κρίση που ξέσπασε στην πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ, εξαιτίας της αποχώρησης των βουλευτών του SDSM από το κοινοβούλιο.
Για πρώτη φορά, τρεις βουλευτές θα εκλεγούν από την ομογένεια της ΠΓΔΜ.
Τα εκλογικά τμήματα -περισσότερα από 2.000- θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αύριο Δευτέρα.
Περίπου 3.500 παρατηρητές από την ΠΓΔΜ και 330 από το εξωτερικό θα ελέγχουν την εκλογική διαδικασία.
Υπό τη σκιά του ΔΝΤ οι εκλογές στην Πορτογαλία
Την κυβέρνηση που θα αναλάβει τη διαχείριση του χρέους της χώρας καλούνται να εκλέξουν σήμερα οι Πορτογάλοι. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει το προβάδισμα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις,
Περίπου 9,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα εκλέξουν του 230 βουλευτές του κοινοβουλίου, το οποίο διαλύθηκε στα τέλη Μαρτίου μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες.
Αν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν σωστές, πρωθυπουργός θα γίνει ο φιλελεύθερος κεντρώος Πέδρο Πάσος Κοέλιο.
Σε περίπτωση που δεν πετύχει απόλυτη πλειοψηφία, το κόμμα του Κοέλιο αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση με την τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, το δεξιό Δημοκρατικό και Κοινωνικό Κέντρο.
Ο Κοέλιο τόνισε πως αν κερδίσει τις εκλογές θα εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν ΕΕ και ΔΝΤ, ειδικά στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, την αγορά εργασίας και στις δημόσιες υπηρεσίες.
Οι κάλπες θα ανοίξουν τις 08:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 στην Πορτογαλία και τη Μαδέρα και μία ώρα αργότερα στις Αζόρες. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται στις 20:00 ώρα Πορτογαλίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα