Κορώνα - γράμματα το μέλλον της χώρας

09:04 11/6/2012 - Πηγή: 24wro
Σε εκλογική αναμέτρηση οριακής κρισιμότητας, με φόντο το σκηνικό κατάρρευσης της χώρας...
σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, οδηγείται η Ελλάδα την επόμενη Κυριακή 17 Ιουνίου. Καθώς τα περιστατικά βίας στο κοινωνικό και στο πολιτικό πεδίο προστίθενται στο σκηνικό της έντασης, τα οικονομικά στοιχεία σχηματίζουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, στο οποίο θα κληθεί να λειτουργήσει η όποια κυβέρνηση αναδειχθεί από τις κάλπες.

Η χώρα τελεί πλέον
ουσιαστικά σε καθεστώς διεθνούς οικονομικής απομόνωσης, καθώς μεγάλοι ασφαλιστικοί οίκοι (Corface, Euler-Hermes) έχουν πάψει να ασφαλίζουν τις εισαγωγές προς την Ελλάδα, ενώ οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν καθώς καλούνται να πληρώσουν μετρητοίς τις όποιες εισαγωγές τους.
Ο κίνδυνος έλλειψης πρώτων υλών, φαρμάκων, ακόμη και τροφίμων είναι ήδη αισθητός και επιβάλλει άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κλάδου μιλούν ήδη για έναν «εφιάλτη που θα θυμίζει την Αλβανία του Χότζα» αν δεν βρεθεί λύση. Οι ελληνικές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα έλλειψης πρώτων υλών, στον βαθμό που η παραγωγή τους εξαρτάται από τις εισαγωγές και στο ενεργειακό πεδίο η χώρα βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς κλείνουν οι γραμμές πιστώσεων και η Ελλάδα σύντομα κινδυνεύει να μην έχει πρόσβαση ούτε καν στην αγορά του Ιράν, λόγω του διεθνούς εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Τεχεράνη.

Την ίδια στιγμή, διεθνείς οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες θεωρούν αυξημένες τις πιθανότητες εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ενώ η απομόνωση εκδηλώνεται και στις ματαιώσεις συναλλαγών και συμφωνιών στους κλάδους του τουρισμού, του εμπορίου και των μεταφορών. Παράλληλα οι πολυεθνικές εταιρείες που διατηρούν δραστηριότητα στη χώρα λαμβάνουν τα μέτρα τους και διατηρούν ελάχιστα μετρητά διαθέσιμα.

Ψήφος φόβου
Σε αυτό το περιβάλλον, και καθώς το σκηνικό της έντασης στο κοινωνικό και στο πολιτικό πεδίο είναι πλέον προφανές, έπειτα και από τα περιστατικά βίας μεταξύ πολιτικών εκπροσώπων που μεταδόθηκαν σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση την προηγούμενη Πέμπτη και το κρούσμα αυτοδικίας στην Παιανία, πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι τείνουν στο να είναι κατηγορηματικοί: στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής θα κυριαρχήσει η «ψήφος του φόβου» και θα περιοριστεί η «ψήφος της οργής», λένε.

Οι περισσότεροι ερευνητές έχουν ήδη στη διάθεσή τους στοιχεία για τις τάσεις που τείνουν να διαμορφωθούν στο εκλογικό σώμα εν όψει της αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου, με βάση την εικόνα που καταγράφηκε από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, διατηρούν όμως τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο η επίθεση του στελέχους της Χρυσής Αυγής κατά της κυρίας Λιάνας Κανέλλη θα έχει καταλυτική επίδραση στο αποτέλεσμα.

Δεν αποκλείουν πάντως τα περιστατικά της προηγούμενης Πέμπτης ή όσα παρόμοια ενδεχομένως ακολουθήσουν να αποτελέσουν «πινελιές» για τη διαμόρφωση της τελικής εικόνας.

Αναλυτής που συνεργάζεται με ένα από τα πάλαι ποτέ μεγάλα κυβερνητικά κ
Keywords
Τυχαία Θέματα