Κομισιόν: Αποκλείεται η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

01:45 9/9/2011 - Πηγή: 24wro

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας υποχρεωτικής εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και υπενθύμισε ότι...



 δεν υπάρχει καμιά συζήτηση γι' αυτό το θέμα στις Βρυξέλλες.

"Καμιά έξοδος, καμιά αποβολή από τη ζώνη του ευρώ δεν είναι δυνατή σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισαβόνας. Η συμμετοχή στη ζώνη
του ευρώ είναι αμετάκλητη. Δεν υπάρχει καμιά συζήτηση γι' αυτό το θέμα", δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Νωρίτερα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προκειμένου να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.

Ο νέος γύρος πιέσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα έρχεται στον απόηχο της εξαγγελίας των νέων μέτρων από την κυβέρνηση, αλλά και της επανεμφάνισης της τρόικας στην Αθήνα.

Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί δήλωση του ολλανδού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είπε ότι "οι χώρες της ευρωζώνης που δεν καταφέρνουν ή δεν θέλουν στο μέλλον να σεβαστούν τις απαιτήσεις του συμφώνου σταθερότητας πρέπει να εγκαταλείπουν μόνες τους το ενιαίο νόμισμα".

Και τα μαύρα μαντάτα

Σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης παραμένει η ελληνική οικονομία, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) να μεταβάλλει επί τα χείρω τις αρχικές εκτιμήσεις της για το β΄τρίμηνο του 2011, και, ως αποτέλεσμα, το ΑΕΠ να εμφανίζει για το α΄ εξάμηνο εφέτος αρνητικό ρυθμό 7,7%.

Στο 16% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιούνιο εφέτος- κατά 4,4 μονάδες υψηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και ελαφρά βελτιωμένο σε σύγκριση με το 16,6% του Μαΐου εφέτος (λόγω και της έναρξης της τουριστικής περιόδου και της εποχικότητας των στοιχείων).
Keywords
Τυχαία Θέματα