Κοινή ευρωπαϊκή άσκηση επίθεσης χάκερ

19:44 4/10/2012 - Πηγή: 24wro
Εκατοντάδες εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, προερχόμενοι από όλη την ΕΕ, δοκίμασαν την ...ετοιμότητά τους στην αντιμετώπιση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, στο πλαίσιο μιας άσκησης προσομοίωσης που πραγματοποιήθηκε σε όλη την Ευρώπη.
Στο πλαίσιο της άσκησης αυτής 400 εμπειρογνώμονες από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, πάροχους υπηρεσιών Διαδικτύου και τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη εκλήθησαν να αντιμετωπίσουν περισσότερα από 1.200 διαφορετικά συμβάντα στον κυβερνοχώρο (συμπεριλαμβανομένων 30.000 ηλεκτρονικών μηνυμάτων)
κατά τη διάρκεια αυτής της προσομοίωσης εκστρατείας κατανεμημένης άρνησης υπηρεσίας (DDoS).

Στην άσκηση δοκιμάστηκε με ποιον τρόπο θα αντιδρούσαν και θα συνεργάζονταν σε περίπτωση εκτεταμένων επιθέσεων κατά των δημόσιων δικτυακών τόπων και των συστημάτων πληροφορικής μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Σε περίπτωση που μια τέτοια επίθεση συνέβαινε στην πραγματικότητα, θα προκαλούσε μαζική αναστάτωση σε εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, και ζημίες εκατομμυρίων ευρώ στην οικονομία της ΕΕ, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Nίλι Κρους, δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που τράπεζες και εταιρείες Διαδικτύου συμμετείχαν σε ενωσιακής κλίμακας άσκηση αντιμετώπισης επίθεσης στον κυβερνοχώρο. Η συνεργασία αυτή είναι ουσιαστικής σημασίας δεδομένης της αυξανόμενης κλίμακας και πολυπλοκότητας των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Η σύμπραξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διατήρηση του Διαδικτύου και άλλων βασικών υποδομών σε λειτουργία αποτελεί τον στόχο της σημερινής άσκησης».

Τα συμβάντα στον κυβερνοχώρο γίνονται συχνότερα, αναφέρει η Επιτροπή, σημειώνοντας ότι το 2011 οι επιθέσεις μέσω Διαδικτύου αυξήθηκαν κατά 36%. Οι αναφορές από εταιρείες συμβάντων ασφαλείας με οικονομικές επιπτώσεις τετραπλασιάστηκαν μεταξύ 2007 και 2010 (από 5% το 2007 σε 20% το 2010).

Οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ εκτιμούν ότι την επόμενη δεκαετία θα ανέλθει σε 10% η πιθανότητα σοβαρού συμβάντος σε υποδομές πληροφοριών ζωτικής σημασίας, που θα προκαλούσε οικονομική ζημία της τάξης των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στη διάρκεια της εν λόγω άσκησης επί χάρτου χρησιμοποιήθηκε ένα αυτόνομο σύστημα που αναπαράγει τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά υφιστάμενων κρίσιμων υποδομών πληροφοριών. Δεν χρησιμοποιήθηκαν συνεπώς πραγματικές υποδομές. Ειδικοί από τον ENISA (του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης) θα παρουσιάσουν αποτίμηση των πρώτων αποτελεσμάτων «εν θερμώ» («hot wash») κατά τις προσεχείς ημέρες αμέσως μετά την άσκηση και πριν από το τέλος του έτους θα δημοσιευθεί έκθεση με τα κύρια πορίσματα.

nooz.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα