Κλείδωσε η επιλεκτική χρεοκοπία;

23:20 21/7/2011 - Πηγή: 24wro
Σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας θα λειτουργεί η χώρα… από λίγες ώρες μέχρι μερικές μέρες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ο EFSF θα εγγυηθεί τα ελληνικά ομόλογα και με αυτό το τρόπο η ΕΚΤ θα τα αποδέχεται και θα συνεχίσει να δανείζει τις ελληνικές τράπεζας μέχρι να αναβαθμιστεί
εκ νέου η χώρα. 

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εκτιμάται ότι θα εγγυηθεί τα ελληνικά ομόλογα για το ελληνικό δημόσιο που θα τελεί σε κατάσταση "επιλεκτικής χρεοκοπίας", ούτως ώστε από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες, ανέφεραν σήμερα μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.
Η συνεισφορά των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, κυρίως των ιδιωτικών τραπεζών, στο σχέδιο νέου δανεισμού της Ελλάδας, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες από τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, αναμένεται να εκληφθεί ως "επιλεκτική χρεοκοπία" της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Στην ουσία η χώρα θα υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης και αυτή η κατάσταση ενεργοποιεί τα CDS.
επιλεκτική χρεοκοπία θα διαρκέσει μερικές ημέρες μόνο", είπε μία από αυτές τις διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο αν και ο πιο σωστός όρος είναι πως η χώρα μπαίνει σε κατάσταση ελεγχόμενης θα λέγαμε χρεοκοπίας.
Εάν τα μέτρα με τα οποία συμμετέχουν οι ιδιώτες στο νέο δανεισμό, μειώσουν το ελληνικό χρέος, τότε τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να βγουν γρήγορα εκ μέρους των οίκων αξιολόγησης από την κατηγορία "επιλεκτική χρεοκοπία".
Αλλά κατά το χρονικό αυτό διάστημα η ΕΚΤ --θεωρητικά-- δεν θα αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση δανεισμού στις ελληνικές τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν σήμερα με ροή κεφαλαίων από την ΕΚΤ, κυρίως χάρη στις εγγυήσεις με τη μορφή ελληνικών ομολόγων. Κινδυνεύουν να αναγκαστούν αυτές να προβούν σε στάση πληρωμών, ελλείψει υποστήριξης από την ΕΚΤ.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα μπορούσε να εγγυηθεί τα ελληνικά ομόλογα και με αυτό το τρόπο η ΕΚΤ "παρά ταύτα" θα τα αποδέχεται και θα συνεχίσει να δανείζει τις ελληνικές τράπεζας, είπαν οι διπλωματικές αυτές πηγές.
Σε περίπτωση "επιλεκτικής χρεοκοπίας" που θα διαρκούσε μερικές ημέρες, ένας από τους διπλωμάτες υπολόγισε ότι θα απαιτηθούν ως εγγυήσεις 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

 Παζάρια για τη διάρκεια της επιλεκτικής χρεοκοπίας
Πυρετώδεις είναι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες σύμφωνα με πληροφορίες με τους Τρισέ και Άκερμαν να παζαρεύουν με τους οίκους αξιολόγησης η κατάσταση της χώρας μας  σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας να είναι "συντεταγμένα διαχειρίσιμη".
Οι Ευρωπαίοι ζητούν επί της ουσίας αυτή η "βαθμολόγηση" των οίκων να διαρκέσει όσο διάστημα θα διαρκέσει και η διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες ομολογιούχους για τους όρους της μετακύλισης των ομολόγων.
Έκτακτη συνεδρίαση του ΔΝΤ
Εκτάκτ
Keywords
Τυχαία Θέματα