Κλειδώνει η παραμονή στο ευρώ, εξασφαλίζονται δόση και επιμήκυνση, ανοιχτό νέο κούρεμα

10:07 20/10/2012 - Πηγή: 24wro
Μία Σύνοδος, που στο τυπικό της σκέλος δεν αφορούσε την Ελλάδα, φαίνεται ότι φέρνει τις σημαντικότερες εξελίξεις για το ελληνικό πρόβλημα...
Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επιστρέφει από τις Βρυξέλλες αποσπώντας δέσμευση για την άμεση καταβολή των 31,5 δισ. ευρώ, εξασφαλίζοντας τη διετή επιμήκυνση
του δανειακού προγράμματος για τη χώρα και βλέποντας για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου κουρέματος.

Αν και σε πολιτικό επίπεδο η ελληνική αντιπροσωπεία προβάλλει ως επιτυχία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών την προσθήκη στο κείμενο συμπερασμάτων της παραγράφου που αναγνωρίζει «τα σημαντικά βήματα προόδου που έχει πετύχει η Ελλάδα» και «τις προσπάθειες του ελληνικού λαού», φαίνεται ότι οι καλές ειδήσεις έρχονται από το τεχνοοικονομικό σκέλος.

«Η επιμήκυνση μαζί με το χρηματοδοτικό κενό, μαζί - αν θέλετε - και με την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους, το περίφημο DSA, είναι τρία θέματα τα οποία όλα μεταξύ τους συνδέονται» τόνισε για πρώτη φορά σε δημόσια δήλωσή του ο Πρωθυπουργός, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «θα καταλήξουμε σ’ αυτή τη συμφωνία μόλις υπάρξει η έκθεση της τρόικας, μόλις ρυθμιστούν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν ανάμεσα στους εταίρους μας για κάποια από αυτά τα ζητήματα».

Σε επίμονες ερωτήσεις για το νέο κούρεμα των διακρατικών ομολόγων, ο κ. Σαμαράς αναγκάστηκε να γίνει ακόμη περισσότερο σαφής: «Αντιλαμβάνεστε ότι, όταν τίθεται το ζήτημα, πρέπει η Ελλάδα να βγει τώρα, για παράδειγμα και να πει ότι συμφωνεί με αυτό το οποίο λέει το ΔΝΤ, να υπάρχει, δηλαδή, καινούργιο επίσημο κούρεμα των επισήμων μη ιδιωτικών ομολόγων; Αλλά εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να το κάνουμε τώρα αυτό» είπε ο κ. Σαμαράς, διαλύοντας κάθε αμφιβολία ότι αυτό είναι πλέον ένα από τα κεντρικά ζητήματα.

Το κείμενο συμπερασμάτων εμπεριέχει όμως και ένα τρίτο στοιχείο που ενδιαφέρει την Ελλάδα. Την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. «Θα διαμορφωθούν τα ακριβή επιχειρησιακά κριτήρια, θα ισχύσουν για την άμεση κεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθεροποίησης, όχι δηλαδή μέσω νέων χρεών που θα πρέπει να κάνει η κάθε χώρα, αλλά μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας» τόνισε ο κ. Σαμαράς, εξηγώντας ότι μέχρι την 1/1/2013 θα θεσπιστεί ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός.

«Το κλίμα έχει αλλάξει» ήταν η διαπίστωση του Πρωθυπουργού, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. «Μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για Ελλάδα και όλοι αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο τελευταία» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί άλλη Σύνοδος Κορυφής για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς, κατά τους εταίρους, η Ελλάδα έχει μπει πάλι σε τροχιά.

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ θα προχωρήσει κανονικά μόλις δημοσιοποιηθεί η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας και ψηφιστούν τα μέτρα, σίγουρα πάντως έως τις 12 Νοεμβρίου,
Keywords
Τυχαία Θέματα