ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ερίζουν για το ΕΑΜ

22:43 29/9/2012 - Πηγή: 24wro
H Αυγή της Κυριακής, η επίσημη εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει προσφορά ένα βιβλίο για το ποιο...
ήταν το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, γνωστό και ως ΕΑΜ και φυσικά επιχειρεί να αναδείξει τη συμβολή του στον αντιστασιακό αγώνα κατά των Ναζί.

Δε θα έπρεπε να μας ξενίζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ
και επισήμως πλέον επιχειρεί να οικειοποιηθεί το ΕΑΜ και τους αγώνες του. Εδώ οικειοποιήθηκε τα συνθήματα, τις αφίσες και τον κόσμο του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ, στο ΕΑΜ θα κολλήσει. Άλλωστε, από τους ψηφοφόρους του Αλέξη, ποιος ξέρει τι έγινε στην Αντίσταση αλλά και λίγο αργότερα, στον δραματικό Εμφύλιο. Αυτό που θέλει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δημιουργήσει ένα ευρύτερο λαϊκό μέτωπο, κεντροαριστερής απόχρωσης, που θα πάει για να κατακτήσει την εξουσία. Θεμιτό, άλλωστε ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Το αστείο είναι ότι σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συνδέσει το ΕΑΜ του ’40 με ένα νέο ΕΑΜ που πρέπει να γεννηθεί, όπως λέει, αλλά και με τους Αγανακτισμένους της πλατείας Συντάγματος, αυτούς που αγκάλιασε ο Τσίπρας μη τυχόν και χάσει πελατεία. «Το ΕΜΑ οργάνωσε την πάλη του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της Κατοχής, εμπνέοντας και τις επόμενες γενιές και μπολιάζοντας τη συλλογική μνήμη των κοινωνικών αγώνων…», αναφέρει.

Πολύ όμορφα όλα αυτά, όμως, η πλάκα είναι αλλού. Ότι για το ΕΑΜ σφάζεται και το ΚΚΕ το οποίο θέλει κι αυτό να κληρονομήσει λίγη από την αίγλη του και φυσικά να μην αφήσει στο άλλο αριστερό κόμμα, τον εχθρό εξ αριστερών, να του πάρει τους αγώνες που θεωρεί δικούς του. Όπως πάντα το ΚΚΕ πώς να οικειοποιείται αγώνες, αρχές, αξίες, κοινωνική πάλη, ακόμη κι αν δεν είναι δικά του. Όμως, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει μαλλιά κουβάρια τις τελευταίες ημέρες και το ξεκατίνιασμα θα συνεχιστεί μετά το βιβλίο που θα προσφέρει η Αυγή. Μάλιστα, σε πρόσφατη ομιλία του ο γραμματέας της ΚΝΕ, Θ. Χιώνης, έδωσε το στίγμα της αντιπαράθεσης για το ποιος είναι ο καλύτερος κληρονόμος του ΕΑΜ. «Επιδιώκουν με μια εκλογική έφοδο να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη ενώ μήνα με το μήνα δίνουν εξετάσεις στην άρχουσα τάξη ότι μπορούν να διαχειριστούν το σύστημα», είπε ο Χιώνης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπε κι άλλα πολλά αλλά δεν έχουν σημασία. Το μεγαλύτερο αστείο της υπόθεσης είναι ότι δύο …σύντροφοι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα. Όποιος δεν είναι ανιστόρητος γνωρίζει ότι το ΕΑΜ ήταν λαϊκό κίνημα και δεν χρειαζόταν πάτρωνες. Όταν τους απέκτησε είδαμε τι έγινε στον Εμφύλιο. Αλλά τέλος πάντων, αυτό είναι άλλο θέμα.

Μαλώνουνε δύο οι οποίοι μοιάζουν σαν μια σταγόνα νερό. Για παράδειγμα πότε κατάλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι διαφέρει από το ΚΚΕ; Ο πρόεδρός του, Αλέξης, δεν ανδρώθηκε πολιτικά στην ΚΝΕ; Ο μεντοράς του, Αλαβάνος δεν ήταν παλιό στέλεχος του ΚΚΕ; Ο Δραγασάκης, ο Παπαδημούλης, ο Λαφαζάνης και πολλοί άλλοι προβεβλημένοι δεν ήταν στελέχη του ΚΚΕ όταν άλλοι έδιναν αγώνα για τη δημιουργία μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής ανοικτής αριστεράς χωρίς εξαρτήσεις από Σοβιέτ και Ανατολικά μπλοκ;

Ή μήπως στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει κουμάντο η Αριστερή Πρωτοβουλία που παίρνει και τ
Keywords
Τυχαία Θέματα