Καταθλιπτικά τα Χριστούγεννα στην Αθήνα

21:41 27/12/2011 - Πηγή: 24wro
Πτώση έως και 30% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις μέσα στις γιορτές...
μέχρι τώρα τουλάχιστον, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ.
"Εννέα στους δέκα Ελληνες είναι πλέον λιγότερο γενναιόδωροι όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη". Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας των εμπόρων, οι οποίοι, παρά τις εκπτώσεις και τις προσφορές
που είχαν ξεκινήσει στα καταστήματα πριν τις γιορτές "βυθίστηκαν σε κατάθλιψη που απομάκρυνε κάθε προηγούμενη αισιοδοξία", σημειώνει η Συνομοσπονδία.
Η μεγαλύτερη πτώση είναι στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, της τάξης του 40%, ενώ στα ηλεκτρικά είδη σημειώθηκε υποχώρηση 30%.
Οι πωλήσεις σε καταστήματα εστίασης μειώθηκαν κατά 15% σε σχέση με το 2010.
Times: Χριστούγεννα φέτος δεν έχει για τους Έλληνες
Απόλυτα ενδεικτικό αλλά και χαρακτηριστικό για τα εν Αθήναις και γενικότερα εν Ελλάδι τεκταινόμενα, είναι το ρεπορτάζ των Times.
Η γνωστή και έγκυρη εφημερίδα κάνει λόγο το θέμα της για άδεια καταστήματα, ελάχιστες σακούλες με ψώνια στα χέρια των πολιτών, όπως και για την πλατεία Συντάγματος η οποία όμως δεν έχει δένδρο.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις των καταστηματαρχών για ολόκληρη την εορταστική περίοδο κάνουν λόγο για μείωση τζίρου σε σχέση με την περσινή χρονιά κατά 30%, αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς στα στοιχεία της ΕΣΣΕ.
Οι Times μιλάνε για καταθλιπτικό σκηνικό στην ελληνική πρωτεύουσα, συμπληρώνοντας τα άδεια καταστήματα του άλλοτε γεμάτου από κόσμου κέντρου και το πλήθος των ενοικιαστηρίων και των πωλητηρίων στις εμπορικές οδούς.
Ως ένδειξη των όλο και πιο ζοφερών καιρών στη μαστιζόμενη από τη λιτότητα Ελλάδα χαρακτηρίζει την απουσία παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Συντάγματος ο ανταποκριτής των Τimes στην Αθήνα.
Η απόφαση, εξηγεί το δημοσίευμα, ήταν του δημάρχου της πόλης στο πνεύμα της συγκράτησης των δαπανών.
Παράλληλα επισημαίνεται η απουσία καταναλωτών από τα καταστήματα της οδού Ερμού κατά την περίοδο των εορτών,. με όσους ψωνίζουν να ξοδεύουν λιγότερα από το συνηθισμένο, αναζητώντας προσφορές και φθηνά προϊόντα.
Γενικά σε όλη τη χώρα, προσθέτει η εφημερίδα, η καταναλωτική κίνηση των Χριστουγέννων ήταν χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, τη στιγμή που οι καταστηματάρχες περιμένουν το 20% του τζίρου τους να γίνει τις ημέρες των εορτών.
Η τελευταία ελπίδα των εμπόρων
"Πενθήμερο Χριστουγεννιάτικων Προσφορών" για όλη την Αθήνα, από σήμερα (Τρίτη) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, κήρυξε ο Εμπορικός Σύλλογος της πρωτεύουσας.
"Καλούμε τους καταναλωτές και πελάτες μας να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές και να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου, κάνοντας παράλληλα τις αγορές τους με τις καλύτερες δυνατές τιμές, την αξιόπιστη εξυπηρέτηση πριν και μετά την αγορά και την καλύτερη ποιότητα", αναφέρει συγκεκριμένα ο ΕΣΑ.
Keywords
Τυχαία Θέματα