Κάνει πίσω η Γερμανία για το PSI;

15:26 5/12/2011 - Πηγή: 24wro
Η λανθασμένη κίνηση του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, που οδήγησε στην πώληση ιταλικών και...
ισπανικών ομολόγων, αναγνωρίζεται από τη Γερμανία η οποία, σύμφωνα με το Reuters, φέρεται έτοιμη να μαλακώσει τη στάση της όσον αφορά στην αναγκαστική αποδοχή ζημιών από τους ιδιώτες ομολογιούχους στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης με αντάλλαγμα αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες για τα κράτη - μέλη.

Η αλλαγή αυτή είναι σημαντική όσον αφορά τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, διότι αν δεν ισχύσει ως
έχει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, τότε η ίδια η αγορά, το χρηματιστήριο θα αποτυπώσει την αλλαγή.

Η μετατόπιση αυτή του Βερολίνου δεν θα αποκλείει εντελώς την πιθανότητα οι ιδιώτες ομολογιούχοι να πρέπει να επωμίζονται κάποιες ζημίες στο μέλλον, αλλά θα εναρμονίζει περισσότερο το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με τους κανόνες που ισχύουν για το ΔΝΤ, κατανέμοντας πιο δίκαια τα βάρη για τους ιδιώτες ομολογιούχους που διακρατούν χρέος χωρών της ευρωζώνης.

Όπως παρατηρεί το Reuters, με την κίνηση αυτή οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα επιχειρούν να διαβεβαιώσουν τους ιδιώτες ομολογιούχους ότι δεν θα είναι οι μόνοι που θα επιβαρύνονται σε περίπτωση χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης χρέους κράτους - μέλους, αποκαθιστώντας με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης.

Ο ESM, που θα έχει χρηματοδοτική ισχύ 500 δισ. ευρώ, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2013 και θα αντικαταστήσει τον σημερινό προσωρινό μηχανισμό διάσωσης, το EFSF.
Keywords
Τυχαία Θέματα