Ισως και σήμερα τα πρώτα πορίσματα για τη λίστα Λαγκάρντ

15:30 27/12/2012 - Πηγή: 24wro
Ακόμη και εντός της ημέρας αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα πρώτα αποτελέσματα από την αντιπαραβολή των στοιχείων...
της λίστας Λαγκάρντ που παραδόθηκε πριν από λίγες ημέρες στην ελληνική κυβέρνηση και της λίστας που είχε παραδώσει ο Ευ. Βενιζέλος στο μέγαρο Μαξίμου.Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ολοκληρωθεί ο πρώτος έλεγχος, ενώ οι ειδικοί ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν εξετάσει ένα προς ένα ονόματα, ποσά, κινήσεις λογαριασμών αλλά και τα
ονόματα των συνδικαιούχων.

Δικαστικές πηγές πάντως έχουν ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που εντοπιστούν αλλοιώσεις μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης λίστας τότε θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση.
Οι συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο λίστες γίνονται με μεγάλη σχολαστικότητα ώστε να μην ξεφύγει το παραμικρό και, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ή αύριο θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για το αν προκύπτουν ή όχι διαφορές ανάμεσα στη λίστα που είχε παραδοθεί προ διετίας στον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και σε εκείνη που ξαναδόθηκε τώρα στις ελληνικές αρχές, ύστερα από σχετικό αίτημα των οικονομικών εισαγγελέων.
Η διερεύνηση και η σύγκριση των σχετικών στοιχείων δεν είναι, πάντως, απλή υπόθεση όπως θα υπέθετε κανείς ότι θα χρειαζόταν μία αντιπαραβολή γύρω από τα 2.059 ονόματα καταθετών που περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα που παραδόθηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς και στο ΣΔΟΕ.
Κι αυτό γιατί στο «στικάκι» κάθε όνομα που υπάρχει οδηγεί σε άλλα στοιχεία που αφορούν το «προφίλ» (π.χ. επαγγελματική ιδιότητα) ή οδηγεί σε άλλη σειρά στοιχείων, όπου μπορεί να εμφανίζονται άλλα πρόσωπα (π.χ. ως συνδικαιούχοι λογαριασμών ή που έχουν κάποια εμπλοκή στις σχετικές τραπεζικές κινήσεις) καθώς επίσης ποσά τραπεζικών καταθέσεων, χρονολογικές αναφορές κινήσεων, κ.λπ. Ετσι η έρευνα δεν περιορίζεται μόνο στο κατά πόσον ο αριθμός και τα ονόματα των καταθετών είναι ακριβώς τα ίδια και στις δύο λίστες, αλλά εστιάζει και στην κρίσιμη για τους εισαγγελείς παράμετρο αν συμφωνούν μεταξύ τους και τα ποσά και οι τραπεζικές κινήσεις και οι χρονολογίες κ.λπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν σταλεί το αίτημα για να ξαναδοθεί από τις γαλλικές αρχές η «λίστα Λαγκάρντ», από εισαγγελικής πλευράς είχε γίνει μια πρώτη κρούση προς τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. για το ηλεκτρονικό έγκλημα, σχετικά με το κατά πόσον θα ήταν τεχνικά εφικτό να ανιχνευθούν τυχόν αλλοιώσεις.
Από αστυνομικής πλευράς υποστηρίχθηκε ότι τα πάντα ανιχνεύονται. Ωστόσο, από τη στιγμή που υπήρχε η δυνατότητα να αντληθεί ακριβές αντίγραφο του πρωτοτύπου από τη Γαλλία προτιμήθηκε αυτή η λύση, αφού είναι η ασφαλέστερη και απαιτεί διαδικασία συγκρίσεων που δείχνουν αμέσως αν κάτι έχει πειραχθεί.
Σε περίπτωση που τα στοιχεία είναι ακριβώς τα ίδια, η Βουλή θα αποφασίσει για την τύχη της δικογραφίας που έχουν ήδη στείλει οι οικονομικοί εισαγγελείς, χωρίς την προσθήκη της μομφής περί αλλοιώσεων. Αν, όμως, εντοπιστούν αλλοιώσεις στη «λίστα Λαγκάρντ», θα χρειαστεί να καταβληθεί τεχνική προσπάθεια για να εντοπιστεί πότε διαφοροποιήθηκαν τα επίμαχα στοιχεία καθώς το ακριβές χρονικό διάστημα θα αποδειχθεί στην περίπτωση αυτή κρίσιμο και καθοριστικό για την απόδοση ευθυνών.
Στο ενδεχόμενο επιβεβαίωσης της αλλοίωσης, οι εισαγγελικές αρχές θα στείλουν προς διερεύνηση και τα νεότερα στοιχεία, προσθέτοντας την κατηγορία της πλαστογραφίας, της ψευδούς βεβαίωσης και άλλων συναφών αδικημάτων (προφανώς σε κακουργηματικό επίπεδο ανάλογα με το ποσό).

ethnos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα