ΙΡΑΚ: ΝΕΕΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΣΙΙΤΩΝ

22:12 18/6/2012 - Πηγή: 24wro
Το θάνατο 15 ανθρώπων και τον...
τραυματισμό άλλων 40 προκάλεσε επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στην πόλη Μπακούμπα του κεντρικού Ιράκ, αυξάνοντας τον τραγικό απολογισμό των...
θυμάτων που έχουν χάσει τη ζωή τους καθώς εντείνεται η σεκταριστική βία στην πληγωμένη χώρα.
Εν τω μεταξύ, απόπειρα δολοφονίας σημειώθηκε στη νότια Βαγδάτη εναντίον του Σαμί αλ-Μασούντι, υποδιοικητή του ταμείου που επιβλέπει τα Σιιτικά θρησκευτικά μνημεία στο Ιράκ. Οι επίδοξοι δολοφόνοι επιτέθηκαν στην αυτοκινητοπομπή όπου επέβαινε ο κ. Μασούντι, αλλά η βόμβα, που ήταν τοποθετημένη στο δρόμο, έπληξε λάθος όχημα.
Η
αποτυχημένη απόπειρα συνέπεσε με την αποστολή μίας απειλητικής επιστολής προς στην έδρα του ταμείου, το κτίριο τη οποίας υπέστη σοβαρότατες ζημιές λόγω μίας βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε στις 4 Ιουνίου, προκαλώντας το θάνατο 25 ανθρώπων.
«Λέμε στους [Σιίτες] ότι αυτή είναι η πρώτη επιστολή που λαμβάνετε με το χρώμα και την οσμή του αίματος, και τον ήχο που θα σας κουφάνει, και αυτό που έρχεται, με την θέληση του Θεού, θα είναι πολύ δυνατότερο», έλεγε η επιστολή, σύμφωνα με τον κ. Μασούντι, ο οποίος προσέθεσε ότι ήταν υπογεγραμμένη από την αλ-Καίντα.
Τα σημερινά γεγονότα έρχονται στον απόηχο δύο βομβιστικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα το Σάββατο, 16 Ιουνίου, και κόστισαν τη ζωή σε 32 ανθρώπους. Οι επιθέσεις στόχευαν Σιιτές προσκυνητές που είχαν συγκεντρωθεί στη Βαγδάτη προκείμενου να τιμήσουν την επέτειο του θανάτου του Μούσα Καντίμ, έβδομου εκ των 12 ιμάμηδων που λατρεύει το Σιιτικό Ισλάμ.
Την Τετάρτη, 13 Ιουνίου, είχαν σημειωθεί πολλαπλές επιθέσεις που προκάλεσαν το θάνατο 72 ανθρώπων. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, μία οργάνωση που θεωρείται παρακλάδι της αλ-Κάιντα.
Η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών αφορά τη νόμιμη διαδοχή στην ηγεσία του Ισλάμ έπειτα από το θάνατο του προφήτη Μωάμεθ. Οι Σιίτες πιστεύουν ότι νόμιμος διάδοχος ήταν ο Αλί, εξάδελφος και γαμπρός του προφήτη, ενώ οι Σουνίτες υποστηρίζουν τη διαδοχή των Τεσσάρων Ενάρετων Χαλιφών.
Keywords
Τυχαία Θέματα