Ιος του Δυτικού Νείλου: Τι είναι ακριβώς;

11:23 9/7/2012 - Πηγή: 24wro


Από το καλοκαίρι του 2010, που εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιδημία λοίμωξης από τον ιό...
του Δυτικού Νείλου, διαγνώστηκαν περισσότερα από 300 περιστατικά και καταγράφηκαν 35 θάνατοι.
Ηταν το μακρινό 1974 όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώριζε ότι η ελονοσία είχε ξεριζωθεί πλήρως από την Ελλάδα. Σήμερα, σχεδόν σαράντα
χρόνια μετά, η χώρα μας βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με τη νόσο, η οποία απειλεί μάλιστα με μόνιμη επανεγκατάσταση. Στον κίνδυνο της μαλάριας προστέθηκε πρόσφατα μία ακόμη ασθένεια, η οποία μεταδίδεται με τα κουνούπια, ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Το 2011 η Ελλάδα έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα… πίσω. Για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες εκδηλώθηκε και πάλι επιδημία ελονοσίας στη χώρα μας, έστω και τοπικά περιορισμένη. Διαγνώστηκαν συνολικά σαράντα κρούσματα. Οι τριάντα τέσσερις από τους ασθενείς κατοικούσαν στον περιοχή του δήμου Ευρώτα Λακωνίας, ενώ από δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στην Εύβοια και στην Ανατολική Αττική και από ένα στη Λάρισα και τη Βοιωτία. Από τα κρούσματα της Λακωνίας, τα είκοσι επτά αφορούσαν Ελληνες που δεν είχαν ταξιδέψει σε ενδημικές χώρες και συνεπώς είχαν μολυνθεί στην Ελλάδα από τσίμπημα κουνουπιών.

«Το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της νόσου είναι υπαρκτό» προειδοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο απαριθμεί τρεις παράγοντες που συνηγορούν υπέρ αυτού του ενδεχομένου:

α) Η χώρα αποτελεί τόπο διαμονής και εργασίας μεταναστών από χώρες όπου ενδημεί η νόσος.

β) Σε πολλές περιοχές κυκλοφορούν κουνούπια του γένους «ανωφελές», που αποτελεί το μέσο μετάδοσης της ελονοσίας.

γ) Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεταβολή των κλιματολογικών παραμέτρων (π.χ. αύξηση της θερμοκρασίας ή και των θερμών ημερών ανά έτος), με συνακόλουθη αύξηση του πληθυσμού και της δραστηριότητας των κουνουπιών.
ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Εναν χρόνο πριν από την επιδημία της ελονοσίας, το 2010, έκανε την εμφάνισή της στη χώρα μας μία άλλη τροπική ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια, ο ιός του Δυτικού Νείλου. Σε αντίθεση με τη μαλάρια, η οποία έως τώρα έχει προκαλέσει τον θάνατο μόνον ενός ηλικιωμένου ασθενούς που είχε σοβαρά προβλήματα υγείας, η «πρεμιέρα» του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας στοίχισε τη ζωή σε τριάντα πέντε υπερήλικες, επίσης με υποκείμενα νοσήματα. Συνολικά διαγνώστηκαν διακόσια εξήντα δύο κρούσματα, από τα οποία τα εκατόν ενενήντα ένα παρουσίασαν εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα) και τα υπόλοιπα εβδομήντα ένα είχαν ήπιες εκδηλώσεις (κυρίως εμπύρετο νόσημα).

Το θετικό είναι ότι την επόμενη χρονιά, το 2011, τα κρούσματα περιορίστηκαν σε αριθμό. Επίσης, σημαντικά μειωμένος ήταν ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων. Ομως, πέρυσι σημειώθηκε και μία αρνητική εξέλιξη: ενώ το 2010 τα κρούσματα είχαν περιοριστεί στην Κεντρική Μακεδονία, το 2011 η νόσος έφτασε έως τη Λάρισα, την Εύβοια, αλλά και την Ανατολική Αττική.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Η ελ
Keywords
Τυχαία Θέματα