Ηνωμένες Πολιτείες της…Κατάθλιψης

11:52 5/7/2011 - Πηγή: 24wro
ΗΠΑ είναι ένα έθνος με σήμα κατατεθέν του την αισιοδοξία...
ακόμη και σε εποχές αβεβαιότητας και αμφιβολιών. Με τη χώρα να είναι μπλεγμένη σε τρία ανοιχτά πολεμικά μέτωπα, χτυπημένη από μια βαθιά ύφεση, και απογοητευμένη τόσο από τον πρόεδρο Ομπάμα, όσο και από την ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση, η εθνική διάθεση δεν είναι καθόλου καλή.
Μια παρόμοια 4η Ιουλίου ήταν το 1980, όταν και πάλι υπήρχε ύφεση, το πετρέλαιο είχε εκτοξευτεί στα ύψη, και οι
Ιρανοί κρατούσαν 53 Αμερικανούς ομήρους στη Τεχεράνη. Σήμερα, τα πράγματα είναι χειρότερα. Όπως λέει ο δημοσκόπος Frank Luntz : «Την εποχή του Κάρτερ, όλοι νόμιζαν πως απέτυχαν οι ελίτ, κι όχι το σύστημα. Πιστεύαμε πως τα θαλάσσωσαν οι κυβερνώντες. Δεν κατηγορούσαμε τους εαυτούς μας». Σήμερα, οι περισσότεροι Αμερικάνοι πιστεύουν πως η κατάσταση θα χειροτερέψει, και πως οι καλές εποχές δεν πρόκειται να επιστρέψουν ποτέ.
Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση των NY Times  & CBS, το 39% των ερωτηθέντων μιλάνε για μια μόνιμη παρακμή, και δεν πιστεύουν πως θα επανέλθει ποτέ η οικονομία. Τον περασμένο Οκτώβριο, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28%. Το 48% πιστεύει πως αναμένεται ένα δεύτερο οικονομικό κραχ.
Οι δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν πως το 44% των Αμερικανών πιστεύουν πως οι καλές εποχές αποτελούν οριστικό παρελθόν, το 57% δεν αναμένει ότι τα παιδιά τους θα ζήσουν όπως αυτοί, και το 53% ισχυρίζεται ότι είναι πολύ λιγότερο ελεύθεροι απ ότι πριν 5 μόλις χρόνια.
Τι συμβαίνει; Πως αυτή η χώρα των γενναίων, των ελεύθερων, που πριν από 3 χρόνια εξέλεξε για πρόεδρο έναν νεαρό μαύρο, με την ελπίδα για αλλαγή, κατέληξε έτσι;
Μια αιτία είναι η άσχημη οικονομία. Πιο σημαντική όμως αιτία είναι η διάρκεια αυτής της ύφεσης. Η χαρούμενη ατμόσφαιρα του 2008, με την εκλογή του Ομπάμα, τερματίστηκε άδοξα. Υπήρχαν υποσχέσεις ότι το πακέτο κινήτρων ύψους $787 δισ. θα μειώσει την ανεργία, αλλά αυτή έφτασε το 9.1% σε σχέση με το 7.8% επί Μπους. Το δε εθνικό έλλειμμα τριπλασιάστηκε, και σήμερα είναι στα $1.5 τρισεκατομμύρια!
Στη Ουάσιγκτον επικρατεί ένα πολιτικό αδιέξοδο, με τους Δημοκρατικούς να θέλουν αυξήσεις φόρων και μείωση του ελλείμματος, και τους Ρεπουμπλικάνους κάθετα αντίθετους σε οποιαδήποτε φορολογική επιβάρυνση. Χαρακτηριστικό του δηλητηριασμένου κλίματος, ο ισχυρισμός των Δημοκρατικών ότι οι αντίπαλοί τους θέλουν συνειδητά να πλήξουν την οικονομία για να μην επανεκλεγεί ο Ομπάμα!
Το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί για σκληρές συνέπειες αν μέχρι και τον Ιούλιο δεν υπάρξει συμφωνία, και η χώρα κηρύξει στάση πληρωμών. Ο Ομπάμα ανακεφαλαίωσε τη στάση των Ρεπουμπλικάνων λέγοντας «Θέλετε να διακινδυνέψετε την ασφάλεια των παιδιών σας ώστε κάποιος πάμπλουτος που διαθέτει ιδιωτικό τζετ, να έχει φορολογικές ελαφρύνσεις;».
Στην εξωτερική πολιτική υπήρξε ένα διάλειμμα χαράς, με την εκτέλεση του Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν. Όμως, η απόφαση του προέδρου να αποσύρει 33.000 στρατιώτες από το Αφγανιστάν, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί να θεωρήσουν ότι οι ΗΠΑ υποχωρούν και παραδίνονται. Πρ
Keywords
Τυχαία Θέματα