Ικανή θεωρεί την Ακροδεξιά, ένας στους τρεις Αυστριακούς

08:11 11/1/2012 - Πηγή: 24wro
Ένας στους τρεις Αυστριακούς θεωρεί το μεγαλύτερο κόμμα της αυστριακής Ακροδεξιάς...
το Κόμμα των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, ως το ικανότερο για τη λήψη σωστών αποφάσεων για τη χώρα, μέσα στο 2012, όπως διαπιστώνεται σε δημοσκόπηση που έγινε για αυστριακά επαρχιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και δημοσιεύεται σήμερα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 30,1% των ερωτηθέντων δηλώνει πως το Κόμμα
των Ελευθέρων διαθέτει τη μεγαλύτερη ικανότητα για να πάρει σωστές αποφάσεις για την Αυστρία μέσα στο 2012, ενώ το 24,9% πιστεύει πως την ικανότητα αυτή διαθέτει το πρώτο κόμμα της κυβέρνησης συνασπισμού, το Σοσιαλδημοκρατικό.

Για ένα ποσοστό 22,5%, το ρόλο αυτό μπορεί να παίξει το δεύτερο κυβερνητικό κόμμα, το συντηρητικό Λαϊκό, για το 15,1% ικανότεροι θεωρούνται οι Πράσινοι της αντιπολίτευσης και για το 7,1% το κόμμα Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας που επίσης βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Στην πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας ποσοστό 27,9%, βρίσκεται και πάλι το δεξιό και εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, σε σχέση με το ερώτημα της δημοσκόπησης, «για ποιό αυστριακό πολιτικό κόμμα το 2012 θα είναι καλή χρονιά», και ακολουθούν το Σοσιαλδημοκρατικό με ένα 26,2%, το Λαϊκό Κόμμα με 23,5%, οι Πράσινοι με 15,1% και ο Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας με ένα 7,2%.

Στην ίδια δημοσκόπηση είχε τεθεί και το ερώτημα, ως προς το ποιός διαθέτει περισσότερη εξουσία στην Αυστρία και εδώ εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία στην πρώτη θέση οι Αυστριακοί τοποθετούν τον παράγοντα «οικονομία» και σε ποσοστό 36,7%, στη δεύτερη θέση την Ευρωπαική Ενωση με 25,9% και στην τρίτη θέση την πολιτική με μόλις 17%.

Τα αυστριακά ΜΜΕ, ως διαθέτοντα εξουσία στη χώρα, εμφανίζονται στην τέταρτη θέση με ποσοστό 14,5% και μόλις στην πέμπτη θέση με ένα 5,9% τοποθετούνται, από τους ερωτηθέντες της δημοσκόπησης, οι πολίτες να διαθέτουν εξουσία στην Αυστρία.

Αξιοσημείωτο είναι πως, τρία και πλέον χρόνια μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, στις 28 Σεπτεμβρίου του 2008, και σχεδόν δύο χρόνια πριν τις επόμενες το φθινόπωρο του 2013,δημοσκοπήσεις φέρνουν το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων να βρίσκεται στη δεύτερη θέση (με ποσοστό 26%, έναντι του 17,5% στις εκλογές), πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες, που, σε περίπτωση εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, θα συγκέντρωναν ποσοστό 30%, ελαφρά βελτιωμένο σε σχέση με το 29,3% του εκλογικού τους αποτελέσματος.

Πάντως, «παρά τη δεύτερη θέση» της αυστριακής Ακροδεξιάς, το 26% του Κόμματος των Ελευθέρων θεωρείται εντυπωσιακό καθώς αγγίζει, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, το πρωτοφανές 27% που είχε πετύχει στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1999 ο Γιεργκ Χάιντερ, κατορθώνοντας τότε να συμμετάσχει, ως πρώτος πανευρωπαϊκά ακροδεξιός πολιτικός, σε κυβέρνηση, ερχόμενος σε συνασπισμό με τον τότε συντηρητικό καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ, στο διάστημα Φεβρουάριος 2000-Δεκέμβριος 2006.

newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα