Η βάση της Σούδας και η φρεγάτα μας ήταν καλές – με τα χρέη τι θα γίνει;

18:16 24/11/2011 - Πηγή: 24wro
Στο ποσό των 716,2 εκ. δολ. ΗΠΑ ανέρχονται οι -από δεκαετίες ακόμα - εκκρεμείς λιβυκές οφειλές προς ελληνικές επιχειρήσεις…

Το θέμα ανέδειξε ο ευρωβουλευτής Ν.Δ. κ. Γ. Κουμουτσάκος με σχετική ερώτηση προς το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να προσδιορίσουν σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Οι ελληνικές
αρχές έχουν κατά καιρούς ασκήσει έντονες πιέσεις προς την λιβυκή πλευρά – το προηγούμενο καθεστώς – για τη διευθέτηση των εν λόγω χρεών.
Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν εκδοθεί αποφάσεις Λιβυκών δικαστηρίων, οι οποίες δικαιώνουν τις ελληνικές εταιρείες (σσ τεχνικές, εμπορικές κλπ) αλλά καμία από αυτές δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής. Το ποσό των απαιτήσεων ήταν πολύ μεγάλο σε απόλυτους αριθμούς αλλά σήμερα ανέρχεται στο ποσό των $716,2 εκ. δολ. ΗΠΑ λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή ισοτιμία του Λιβυκού δηναρίου καθώς αυτό έχει υποτιμηθεί κατά 400% σε σχέση με την εποχή δημιουργίας των χρεών. Φυσικά το πρόβλημα δεν αφορά μόνο ελληνικές επιχειρήσεις. Λιβυκά χρέη εκκρεμούν και προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ πέραν αυτών που λέει ο ευρωβουλευτής ότι οι εταίροι της ΕΕ πρέπει να τα διεκδικήσουν αυτά τα χρήματα και ιδιαίτερα όσες χώρες πρωτοστάτησαν στους βομβαρδισμούς και να μην μείνουν μόνο στο «βόλεμα» των πετρελαϊκών τους επιχειρήσεων όπως ήδη ξεκίνησαν…

prionokordela.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα