Η τρόικα ζητά να κάνει τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις!

04:25 17/5/2011 - Πηγή: 24wro

Η πρόταση θεωρείται κι εν πολλοίς είναι πρωτοφανής...



Να αναλάβουν στελέχη της Κομισιόν, υπό την επίβλεψη της τρόικας των ελεγκτών, το έργο των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα. Δηλαδή, "τρίτοι" να αποκτήσουν υπογραφή στην πώληση περιουσιακών στοιχείων της χώρας.

Το σχέδιο, προβλέπει ακόμα και τη σύσταση ειδικού οργανισμού, με έδρα (και) τις Βρυξέλλες, ενώ σύμφωνα με μια εκδοχή οι αρμόδιοι έλληνες υπουργοί
θα έχουν τη δυνατότητα συν-υπογραφής. Αλλά (ποιος ξέρει) μπορεί και όχι...

Κι όμως, σύμφωνα με την τρόικα, αυτός πλέον είναι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσει τελικά το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, το οποίο συνεχώς εξαγγέλλεται αλλά ποτέ δεν υλοποιείται. Τη διαπίστωση αυτή έκαναν οι επικεφαλείς της, μετά τις τελευταίες συναντήσεις που είχαν στην Αθήνα κι ενώ αποδεδειγμένα: α) η μαύρη τρύπα στα προϋπολογισθέντα ελλείμματα έχει φτάσει στα 7 δισ ευρώ (κατ άλλους προσεγγίζει πλέον στα 10 δις), ενώ β) άλλος τρόπος για την κάλυψη της από την άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, δεν υπάρχει.

Την ίδια ώρα, όμως, η ελληνική πλευρά δείχνει μια απροθυμία για να προχωρήσει στην υλοποίηση του, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να αρχίσουν να χάνουν την υπομονή τους. Και κάπως έτσι να φτάνουν στο σημείο να προτείνουν τη λειτουργία αυτού του οργανισμού, ο οποίος, ότι λεφτά θα μαζεύει από τη συγκεκριμένη δραστηριοποίηση, θα τα δίνει για την επαναγορά ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος.

Μάλιστα, όσοι υπερασπίζονται αυτή τη λύση, υποστηρίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των spreads, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα η διαδικασία να γίνει και σε ακόμα χαμηλότερες τιμές. Το σχέδιο πάντως, προς το παρόν, είναι απλή άσκηση επί χάρτου...

http://www.newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα