Η τραυματική εγκεφαλική βλάβη συνδέεται με τη σχιζοφρένεια

08:55 4/9/2011 - Πηγή: 24wro
Ο τραυματισμός στο κεφάλι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης σχιζοφρένειας, σύμφωνα με νέα έρευνα...
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι άνθρωποι που έχουν υποστεί τραυματική εγκεφαλική βλάβη έχουν 1,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σχιζοφρένεια σε σύγκριση με όσους δεν έχουν τραυματιστεί.

Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό σχιζοφρένειας.

Προηγούμενες έρευνες για τις 2 παθήσεις έδωσαν μεικτά αποτελέσματα. Η νέα
έρευνα είναι μια από τις πρώτες που λαμβάνουν πληροφορίες από προηγούμενες με συστηματικό τρόπο ώστε να έχει ένδειξη του κινδύνου.

Ενώ τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η σχέση υπάρχει δεν αποδεικνύουν ότι η τραυματική εγκεφαλική βλάβη προκαλεί σχιζοφρένεια. Επίσης ενδεχομένως οι ασθενείς ήδη άρχισαν να αναπτύσσουν τη νόσο όταν συνέβη ο τραυματισμός. Χρειάζονται νέες έρευνες για να διαπιστωθεί πώς προκύπτει η σχέση.

Η τραυματική εγκεφαλική βλάβη είναι γνωστό πως αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων ψυχικών διαταραχών, όπως αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές χρήσης ουσιών και αλλαγή προσωπικότητας, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η Mary Cannon, από το Royal College of Surgeons, στο Δουβλίνο, ανέλυσε 9 προηγούμενες έρευνες με ασθενείς που είχαν υποστεί τραυματισμό εγκεφάλου και εθελοντές από το γενικό πληθυσμό.

Γενικά η τραυματική εγκεφαλική βλάβη συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Οι πάσχοντες που είχαν συγγενή με σχιζοφρένεια είχαν 2,8% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την ψυχική νόσο σε σχέση με όσους δεν είχαν υποστεί τραυματισμό στον εγκέφαλο.

Η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος σχιζοφρένειας δεν αυξανόταν περισσότερο από σοβαρούς τραυματισμούς του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι άλλοι παράγοντες όπως η περιοχή του τραύματος έχουν μεγαλύτερη σημασία στον κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας, δήλωσαν οι ερευνητές. Η έρευνα δεν έλαβε υπόψη την περιοχή τραυματισμού.

Η Dolores Malaspina, του New York University, δήλωσε ότι η τραυματική εγκεφαλική βλάβη μπορεί να σπάσει νευρικές συνδέσεις με βιολογικές συνέπειες, όπως κατάθλιψη και αλλαγές στην προσωπικότητα. Υπάρχουν ορισμένα περιστατικά στα οποία ένας ασθενής εμφάνισε σχιζοφρένεια, σε ένα βαθμό λόγω του τραυματισμού του εγκεφάλου. Πρόσθεσε ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να φέρουν γονίδια που τους προδιαθέτουν στη σχιζοφρένεια όταν υπάρξει περιβαλλοντικός παράγοντας, όπως ο τραυματισμός εγκεφάλου.

Η έκθεση σε τραυματισμό εγκεφάλου σε αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να ‘ξεσκεπάσει’ μια ψυχική νόσο δήλωσε η Malaspina.

Αντίθετα, η ύπαρξη σχιζοφρένειας, στα αρχικά της στάδια, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού του εγκεφάλου, δήλωσε η Malaspina. Τέτοιοι ασθενείς μπορούν ενδεχομένως να εμφανίσουν κενά στην κρίση και την προσοχή, που τους καθιστούν περισσότερο ευάλωτους σε ατυχήματα.
Keywords
Τυχαία Θέματα