Η συνισταμένη του... Αλέξη

09:57 16/7/2012 - Πηγή: 24wro
Το εγχείρημα της κατά το δυνατόν ομαλής – αν και αναγκαστικής – προσγείωσης στον ρεαλισμό...
του 27% που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις 17 Ιουνίου βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κουμουνδούρου και στις συναντήσεις μεταξύ των συνιστωσών του ιδιόμορφου πολιτικού σχηματισμού. Η προσπάθεια συνιστά σε κάθε περίπτωση το μεγάλο στοίχημα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά για τον κ. Αλ. Τσίπρα.


Μέχρι στιγμής αυτό είναι το πρόσωπο που πιστώνεται την εκλογική επιτυχία και την εκτίναξη από τα μονοψήφια ποσοστά – τα οποία σε κάθε εκλογική αναμέτρηση συνοδεύονταν από αγωνία για την είσοδο στη Βουλή – στα επίπεδα που προμηνύουν μια προοπτική αυτοδυναμίας, ή τουλάχιστον πολιτικής κυριαρχίας σε επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Παρά ταύτα, το εγχείρημα μόνο εύκολο δεν είναι. Η μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ από μια «πολιτική μπάμπουσκα» και ένα συνονθύλευμα συνιστωσών, σε έναν ενιαίο σχηματισμό με διαφορετική δομή, διάρθρωση και ενιαία πολιτική έκφραση, αναγνωρίζεται στην Κουμουνδούρου ως πορεία σε άγνωστα μονοπάτια – αλλά πάντως αναπόφευκτη.

Με το βλέμμα στραμμένο στον κ. Τσίπρα, κάποιοι λένε χαριτολογώντας ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία επιχειρεί αυτή τη στιγμή να μετατρέψει τον Συνασπισμό σε μια «συνιστώσα Τσίπρα».

Αυτή την περίοδο φαίνεται ότι έχει στα χέρια του όλα τα χαρτιά• με κυριότερο εξ αυτών το εκλογικό ποσοστό που δεν δίνει σε κανέναν «πάτημα» για να τον αμφισβητήσει κάποιος ή να αντιταχθεί στη διαδικασία μετασχηματισμού.
Ως προς το τι επιχειρείται, σε σχηματικό επίπεδο ακούγεται αρκετά απλό: ο κ. Τσίπρας επιδιώκει από τη μία πλευρά να υπερβεί τα σχήματα του παρελθόντος και να αναδειχθεί ο ίδιος ως ηγέτης ενός ενιαίου πολιτικού οργανισμού, με δομές που μοιραία θα θυμίζουν τα γνωστά κόμματα εξουσίας (κεντρική επιτροπή, εκτελεστικό γραφείο, πιθανόν γραμματέας κ.λπ.).

Από την άλλη - και σε παράλληλη πορεία - επιχειρεί να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Εξ ου και τονίζει πλέον με κάθε ευκαιρία ότι «δεν απευθυνόμαστε μόνο σε αριστερούς», στα πρότυπα της τακτικής που είχε ακολουθήσει το ΠαΣοΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και εκτινάχθηκε σε διάστημα επτά ετών από το 13% στο 48%.

Ο ΣΥΝ και το Αριστερό Ρεύμα
Τι προϋποθέτει αυτή η διαδικασία; Σύμφωνα με μερικά από τα παλαιότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατ' αρχάς απαιτείται η προσαρμογή στις νέες συνθήκες του ίδιου του ΣΥΝ, ως κυρίαρχης συνιστώσας για τη λήψη αποφάσεων στην Κουμουνδούρου.

Ο κ. Τσίπρας απέφυγε προσφάτως να απαντήσει στην ευθεία ερώτηση αν ο ΣΥΝ θα διαλυθεί στην πορεία προς τη δημιουργία ενός ενιαίου κόμματος. Στελέχη περί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης όμως εκτιμούν ότι η διαδικασία αυτή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. «Εχουμε πλέον περάσει, και πιθανόν ανεπιστρεπτί, την εποχή όπου το Αριστερό Ρεύμα καθόριζε τα πάντα στο εσωτερικό του ΣΥΝ και έτσι επηρέαζε τη ρητορική και την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ» εκτιμούν κάποιοι εξ αυτών και για τον λόγο αυτόν παραπέμπουν ακόμη και στις πρόσφατες τοποθετήσεις του κορυφαίου στελέχο
Keywords
Τυχαία Θέματα