Η πλατεία τρόμαξε και την Ευρώπη

12:22 19/6/2011 - Πηγή: 24wro
Στην παρθενική του εμφάνισή του στο Εurogroup σήμερα το βράδυ στο Λουξεμβούργο...
ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος είναι βέβαιον ότι θα αντιμετωπίσει περίπου το ίδιο κλίμα με αυτό που συνάντησαν όλοι οι προκάτοχοί του στην πρώτη τους παρουσία στο Συμβούλιο των «17».

Ο πρόεδρος του Εurogroup κ. ΖανΚλοντ Γιούνκερ θα καλωσορίσει το νέο μέλος, θα του ευχηθεί «καλή επιτυχία» και στη συνέχεια θα δώσει τον λόγο στους ομολόγους του. Πριν από μερικά χρόνια, αμέσως μετά το καλωσόρισμα του νέου έλληνα
υπουργού, είχε λάβει πρώτος τον λόγο ο ολλανδός υπουργός Οικονομίας,ο οποίος είπε τα εξής:

«Χαιρετίζω τον νέο εκπρόσωπο της Ελλάδας,στον οποίο θα ήθελα να θέσω το εξής ερώτημα:Εξ όσων γνωρίζω, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε πρόσφατα αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Εξ όσων επίσης γνωρίζω, τα ταμεία σας είναι άδεια και ουδείς είναι διατεθειμένος να σας δανείσει. Πώς λοιπόν δίνετε αυξήσεις;».

Πριν από μερικά χρόνα, μόνο οι διόλου φημισμένοι για τη διακριτικότητά τους Ολλανδοί χρησιμοποιούσαν ανάλογη γλώσσα.

Σήμερα τη χρησιμοποιούν όλοι και είναι βέβαιον ότι ο κ. Ευ. Βενιζέλος θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ψυχραιμίας που διαθέτει για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του νέου- διόλου αξιοζήλευτου- αξιώματός του. Θα πρέπει επίσης να αντιληφθεί ότι η «πολυτέλεια» που είχε ως υπουργός Αμυνας να «σνομπάρει» τους «υπαλλήλους» της τρόικας και να αρνείται να συνομιλήσει μαζί τους παρήλθε ανεπιστρεπτί και ότι εφεξής οι επαφές μαζί τους θα είναι τακτικότατες.

Πόσω μάλιστα όταν τις τελευταίες ημέρες το «ελληνικό πρόβλημα» κατέστη εκ νέου το υπ΄ αριθμόν 1 παγκόσμιο πρόβλημα.

Η εικόνα που διοχέτευσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σκιαγραφούσε μια χώρα υπό κατάρρευση, παραδομένη στις φλόγες και στην κοινωνική εξέγερση. Μια χώρα με κυβέρνηση υπό διάλυση και με ανεύθυνη αντιπολίτευση, η οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγούσε το ευρώ στον Καιάδα. Μια χώρα που, αφού έλαβε το μεγαλύτερο δάνειο της παγκόσμιας οικονομικής ιστορίας, δεν κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και χρειάζεται πρόσθετη βοήθεια. Η εικόνα αυτή τρόμαξε πολλούς στην Ευρώπη, κυρίως δε εκείνους για τους οποίους η νομισματική σταθερότητα αποτελεί υπέρτατο αγαθό. Μερικοί εξ αυτών άρχισαν ήδη να θέτουν δημοσίως το ερώτημα: Μήπως θα ήταν καλύτερα να απαλλαγεί η Ελλάδα από το ευρώ και το ευρώ από την Ελλάδα; Σύντομα ωστόσο απέσυραν το ερώτημα αφού όλες οι μελέτες που παρήγγειλαν κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι στην παρούσα φάση η αποχώρηση μιας χώρας από το ευρώ ισοδυναμούσε με διάλυση της ευρωζώνης. Με άλλα λόγια, η ευρωζώνη ήταν- και είναι- «καταδικασμένη» να σώσει την Ελλάδα. Για πόσο καιρό ακόμη; Αγνωστο. Ετσι την ανάγκη φιλοτιμία ποι ούμενοι οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να αγνοήσουν ότι η Ελλάδα είχε ήδη καθυστερήσει να εγκρίνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, απεδέχθησαν ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι προβληματικό και δήλωσαν έτοιμοι να συνδράμουν εκ νέου την Αθήνα. Ο επίτροπος κ. Ολι Ρεν, βλέποντας την περασμένη Πέμπτη
Keywords
Τυχαία Θέματα