Η ομολογία της Μέρκελ

01:21 27/1/2012 - Πηγή: 24wro

Η Γερμανίδα Καγκελάριος σε ένα μπαράζ συνεντεύξεων σε ευρωπαϊκές εφημερίδες από...

το Παρίσι, παραδέχθηκε τη λάθος στρατηγική που έχει ακολουθηθεί στην Ελλάδα. Δεν κάνει όμως καμία διαφορετική πρόταση για το μέλλον.

Ούτε για την Ελλάδα που εμπεδώνει την χρεοκοπία στην πραγματική της οικονομία ούτε για την Ευρώπη, στις ελλειμματικές χώρες της οποίας ακολουθείται
μια παρόμοια στις γενικές αρχές συνταγή. Άσχετα αν τα μέτρα εκεί δεν είναι τόσο καταστροφικά, η ύφεση στη ζώνη του ευρώ βαθαίνει και οι ελπίδες για μια αναστροφή ελαχιστοποιούνται.

Το κόστος του συστημικού λάθους

Η ευρωζώνη παρά τις διακηρύξεις, τις Συνόδους Κορυφής, τα αυτοκρατορικά οράματα των Βορείων Δυνάμεων, χάνεται εξαιτίας ενός συστημικού λάθους της. Δεν μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες κρίσης. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει για παράδειγμα η πλούσια, από το Μάαστριχτ Γερμανία, να επιστρέψει μέρος του πλούτου της στις ελλειμματικές, επίσης εξαιτίας του Μάαστριχτ, χώρες για παράδειγμα του Νότου.

Ακόμη και στις τελευταίες συνεντεύξεις της η Μέρκελ, αν και σε πιο χαμηλούς τόνους σε σχέση με το παρελθόν, ως προς τις κατηγορίες για «τεμπέληδες του Νότου» και «προκομμένους του Βορρά», δεν αποδέχεται την αρχή του να επιβαρυνθεί η Γερμανία, για να υπάρξει δημοσιονομική σύγκλιση. Μάλιστα κύκλοι του οικονομικού κατεστημένου της Γερμανίας, ήδη μιλούν μπροστά στο αδιέξοδο για επιστροφή της χώρας στο μάρκο.

Δύο τα κύρια σενάρια διάλυσης του ευρώ

Οι επόμενοι μήνες όπως όλα δείχνουν θα πιστοποιήσουν το αδιέξοδο της ευρωζώνης. Στα τέλη του χρόνου, όταν οι οικονομικοί δείκτες τόσο στις πλεονασματικές όσο και στις ελλειμματικές χώρες της ευρωζώνης θα δείχνουν αυτό το αδιέξοδο, θα υπάρξουν δύο εναλλακτικές κινήσεις.Είτε η πιο ισχυρή Γερμανία θα αποχωρεί από το ευρώ, οδηγώντας σε διάλυση την ευρωζώνη. Είτε η Ελλάδα θα αναγκάζεται εκ των συνθηκών της, μπαίνοντας στην έβδομη κατά σειρά χρονιά βαθιάς ύφεσης, να βρίσκει το κουράγιο αλλά και την κατάλληλη πολιτική ηγεσία, για να αποχωρήσει αυτή από την ευρωζώνη. Και στη δεύτερη περίπτωση της Ελλάδος, η ευρωζώνη θα είναι ζήτημα χρόνου να προχωρήσει στη διάλυση ή τη διάσπαση της.

Εκτός αν η Γερμανία πιστέψει στην ευρωζώνη, ως κοινότητα συμφερόντων και όχι σαν δική της ενδοχώρα και οικονομικό «ζωτικό χώρο», που θα της επιτρέψει σημαντικό μερίδιο στην παγκόσμια ηγεμονία. Είναι απίθανο να περιμένει κάποιος μια τέτοια εξέλιξη. Δεν είναι στην κουλτούρα των Γερμανών κάτι τέτοιο. Το έχουν δείξει ιστορικά από τον 19ο αιώνα, όταν πέτυχαν την πρώτη ενοποίηση των γερμανικών κρατιδίων και απέκτησαν κράτος, το πρώτο Ράιχ.

Η περίπτωση αποχώρησης της Γερμανίας

Πολύ περισσότερο δεν θα μετακινηθούν από τις θέσεις τους οι Γερμανοί όταν γνωρίζουν πλέον τις προθέσεις του επικεφαλής των Γάλλων Σοσιαλιστών Ολάντ, που είναι ο πιθανός διάδοχος στην Προεδρία, στην περίπτωση που ο Σαρκοζί χάσει τις επερχόμενες εκλογές. Σύμφωνα με τελευταίες δηλώσεις του το πρώτ
Keywords
Τυχαία Θέματα