Η λίστα των υποψηφίων για τη θέση του Στρος Καν

12:01 20/5/2011 - Πηγή: 24wro
Μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Στρος Καν από την προεδρία του ΔΝΤ... πλειάδα υποψηφίων έχουν εμφανιστεί-προταθεί για την προεδρική καρέκλα του διεθνούς οργανισμού που μέχρι σήμερα παραδοσιακά καταλάμβανε Ευρωπαίος. Ωστόσο , εντείνονται οι πιέσεις για να ανοίξει η διαδικασία επιλογής και σε όλα τα κράτη-μέλη.

Βάσει των κανονισμών του ΔΝΤ, τη θέση του γενικού διευθυντή
δεν μπορεί να καταλάβει άτομο άνω των 65 ετών. Επίσης δεν μπορεί κανείς να παραμείνει στη θέση πάνω από τα 70. Τα ηλικιακά αυτά όρια αποκλείουν αυτομάτως κάποια από τα ονόματα που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες, όπως του Ισραηλινού κεντρικού τραπεζίτη Stanley Fischer, του συμβούλου της ινδικής κυβέρνησης Montek Singh Ahluwlia και του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι:

Κριστίν Λαγκάρντ (Γαλλία)



Εάν η θέση καταλήξει σε ευρωπαϊκά χέρια, η 55χρονη υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, φαίνεται να είναι η επικρατέστερη υποψήφιος, αποτελώντας την πρώτη γυναίκα στην ηγεσία του ΔΝΤ.

Μέλος της εθνικής ομάδας της Γαλλίας στη συγχρονισμένη κολύμβηση - και μάλιστα με διακρίσεις- στην εφηβεία της, και πρώτη γυναίκα πρόεδρος του αμερικανικού δικηγορικού γραφείου Banker MacKenzie, η Λαγκάρντ κέρδισε το σεβασμό των αγορών κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση, συμβάλλοντας και στην προώθηση των γαλλικών θέσεων σε βασικές μεταρρυθμίσεις όπως το G20.

Με άριστη γνώση της αγγλικής, η Λαγκάρντ ψηφίστηκε η καλύτερη υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης σε δημοσκόπηση των Financial Times το 2009.
Το μειονέκτημά της είναι η εθνικότητά της. Το τιμόνι του ΔΝΤ βρισκόταν σε γαλλικά χέρια για τα 26 από τα τελευταία 33 χρόνια. Μετά την αποκαθήλωση του Στρος Καν το Παρίσι ίσως να μην μπορεί να ισχυριστεί πλέον ότι η ηγεσία του Ταμείου πρέπει να παραμείνει γαλλική υπόθεση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ίσως μάλιστα να μην θέλει να δει την δημοφιλή υπουργό του να εγκαταλείπει το χαρτοφυλάκιό της εν μέσω της γαλλικής προεδρίας του G20 και ένα μόλις χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές.

Παράλληλα, ο ρόλος της στην αποζημίωση που έλαβε από την γαλλική κυβέρνηση ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας Bernard Tapie ενδεχομένως να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας.

Κεμάλ Ντερβίς (Τουρκία)



Θεωρείται ο κυριότερος υποψήφιος εάν δεν δοθεί η θέση σε Ευρωπαίο. Ο 62χρονος πρώην Τούρκος υπουργός Οικονομικών έβγαλε την χώρα του από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2001, εφαρμόζοντας σκληρές μεταρρυθμίσεις και εξασφαλίζοντας οικονομική βοήθειας ύψους πολλών δις δολαρίων από το ΔΝΤ.

Το γεγονός ότι η Τουρκία εμφανίζεται ως η μεγάλη αναδυόμενη αγορά της ευρωπαϊκής ηπείρου θα μπορούσε να καθησυχάσει τα αναπτυσσόμενα κράτη που νιώσουν ενδεχομένως να αποκλείονται από τη διαδικασία.

Ο Ντερβίς έφυγε το 1978 από την Τουρκία για να εργαστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα, όπου το 1996 ανέλαβε τη θέση του αντιπροέ
Keywords
Τυχαία Θέματα