Η φοροδιαφυγή πάει... διακοπές

09:02 17/8/2012 - Πηγή: 24wro
Στο τετραήμερο 10-13 Αυγούστου έγιναν 707 έλεγχοι, κατά τους οποίους...
εντοπίστηκαν 373 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 1.631 φορολογικές παραβάσεις. Δηλαδή, το μέσο ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 52,76%

Οργιάζει η φοροδιαφυγή στις τουριστικές περιοχές. Από τους ελέγχους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, οι οποίοι συνεχίζονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, με έμφαση στους νομούς με αυξημένη τουριστική κίνηση, προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν.

Στο τετραήμερο 10-13
Αυγούστου έγιναν 707 έλεγχοι κατά τους οποίους εντοπίστηκαν 373 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 1.631 φορολογικές παραβάσεις.

Δηλαδή το μέσο ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 52,76%.

Ομως σε πολλές τουριστικές περιοχές, όπως για παράδειγμα η Λευκάδα, η Ρόδος, η Πάρος, η Εύβοια κ.ά., το ποσοστό παραβατικότητας είναι υψηλότερο του 80%, δηλαδή οι οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις πιάστηκαν να φοροδιαφεύγουν.

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ, η πιο διαδεδομένη παράβαση είναι η μη έκδοση αποδείξεων.
Οπως λένε χαρακτηριστικά, οι επιχειρήσεις που εκδίδουν κανονικά αποδείξεις αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και στη συνέχεια στα τέλη Σεπτεμβρίου ή εντός του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει νέος γύρος στοχευμένων ελέγχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στις επιχειρήσεις που διαπιστώθηκε ότι δεν εξέδιδαν αποδείξεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου να εξακριβωθεί αν υπέβαλαν και σε τι ύψος δηλώσεις ΦΠΑ.

Θα πρέπει να τονιστεί πως αυτή την περίοδο στο υπουργείο Οικονομικών εντείνονται οι προσπάθειες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και έχει τεθεί ως στόχος η είσπραξη των προστίμων που επιβάλλονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Κι αυτό καθώς έχει διαπιστωθεί πως ναι μεν επιβάλλονται πρόστιμα και πολλές φορές υψηλά στους παραβάτες, αλλά οι εισπράξεις δεν ξεπερνούν το 10% του συνολικού ύψους των προστίμων.

Αλλωστε η συλλογή των δημοσίων εσόδων αποτελεί τον «αδύναμο κρίκο» του προϋπολογισμού.

Από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου ? Ιουλίου η υστέρηση των φορολογικών εσόδων έφτασε τα 2,2 δισ. ευρώ.

Με την οικονομία σε ύφεση της τάξης του 6,5% με 7% για το σύνολο του 2012, το οικονομικό επιτελείο θα είναι ικανοποιημένο αν στο τέλος του έτους η «μαύρη τρύπα» των εσόδων περιοριστεί στο 1,5 δισ. ευρώ.

ΛΕΥΚΑΔΑ
Πρωταθλήτρια φοροδιαφυγής

Πρωταθλήτρια φοροδιαφυγής αναδεικνύεται η Λευκάδα, όπως προκύπτει από τους τελευταίους ελέγχους του ΣΔΟΕ. Στο νησί ελέγχθηκαν έξι επιχειρήσεις και σε όλες διαπιστώθηκαν παραβάσεις, με το ποσοστό παραβατικότητας να φθάνει στο 100%.

Ακολουθεί η Εύβοια, όπου σε σύνολο 22 ελέγχων καταγράφηκαν 19 παραβάσεις (86%). Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ρόδος με ποσοστό 82% και στην τέταρτη Πάρος και Αντίπαρος με ποσοσ
Keywords
Τυχαία Θέματα