Η φλεγόμενη Ελλάδα στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας

07:51 13/2/2012 - Πηγή: 24wro
Η ανάφλεξη στην Ελλάδα με συμπλοκές και πυρπολήσεις καταστημάτων και τραπεζών...
κυριάρχησε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που καλύπτουν τις εξελίξεις με απευθείας συνδέσεις και ανταποκρίσεις. Πλάνα της Αθήνας που φλεγόταν μαζί με την κοινοβουλευτική ψηφοφορία επί της νέας δανειακής
σύμβασης έκανε το γύρο του κόσμου, με τους ανταποκριτές να μεταδίδουν τις εξελίξεις και μέσω Twitter.

«Η Αθήνα καίγεται, η κυβέρνηση λέει 'θυσίες ή άβυσσος', συγκρούσεις και μολότοφ στο κέντρο, πολιορκία της Βουλής, έκρηξη της λαϊκής οργής, υπερψήφιση των οδυνηρών μέτρων»...
BBC, CNN, Sky News, Al Jazeera, όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα, προβάλλουν εικόνες από το κέντρο της Αθήνας που έχει παραδοθεί στις φλόγες. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και Associated Press καλύπτουν τις εξελίξεις εντός και εκτός Βουλής με διαρκή ροή τηλεγραφημάτων. Η υπερψήφιση του νέου Μνημονίου από τη Βουλή καλύφθηκε επίσης με έκτακτη ροή και απευθείας συνδέσεις.
Για την τεράστια κοινωνική έκρηξη που επιφέρουν τα μέτρα λιτότητας προς αποφυγή της πτώχευσης μιλά η ανταποκρίτρια της ιταλικής La Stampa στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται στο Σύνταγμα αναμεταδίδοντας και μέσω Twitter τις εξελίξεις από την «πλατεία που καίγεται» και τις φωνές των πολιτών που «δεν θέλουν να ζήσουν σαν σκλάβοι».
«Η Αθήνα καίγεται. Η κυβέρνηση λέει 'θυσίες ή άβυσσος'» γράφει στο ηλεκτρονικό της πρωτοσέλιδο η Stampa, αναρτώντας φωτογραφίες και βίντεο από τα γεγονότα. «Συμπλοκές και μολότοφ στην πλατεία, στις φλόγες τράπεζες και καταστήματα, το μαύρο μπλοκ απέναντι στην αστυνομία» γράφει η Corriere della Sera, παραθέτοντας τα μέτρα-φωτιά που καλείται να λάβει η χώρα βάσει του νέου μνημονίου προς εκταμίευση του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ.

Για τις μάχες μπροστά στη Βουλή, την έκρηξη της λαϊκής οργής, τη δράση του «μαύρου μπλοκ» των αναρχικών και την προειδοποίηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου προς το ελληνικό έθνος ότι «βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν», κάνει λόγο η Repubblica.
«Ελλάδα, λιτότητα στο νοσοκομείο. Φέρτε τις σύριγγες από το σπίτι» είναι ένα από τα άρθρα της ανταποκρίτριας της Stampa για τις κοινωνικές διαστάσεις που έχει λάβει η κρίση. Ο ιταλικός Τύπος έχει την πιο ευρεία κάλυψη των γεγονότων στην Αθήνα, δεδομένου της βαρύτητας που έχουν για τη Ρώμη οι εξελίξεις -και η οποία αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα και στις χθεσινές δηλώσεις των Μάριο Μόντι και Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ότι «δεν είμαστε Ελλάδα, η Ιταλία τήρησε τις υποσχέσεις της»...
«Το ελληνικό Κοινοβούλιο ψηφίζει για το μέλλον ανάμεσα στις θυσίες και χάος», γράφει η ισπανική El Pais. H φλεγόμενη Αθήνα βρίσκεται στο ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα τόσο του ισπανικού, όσο και του γαλλικού Τύπου. Βίαιες συγκρούσεις στην Αθήνα, αναφέρει ο Monde με εκτενές φωτογραφικό υλικό για τα επεισόδια πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
«Νύχτα της απόφασης» λέει το γερμανικό Spiegel, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει άνετη πλειοψηφία για την κύρωση των μέτρων.
Τα επεισόδια και την κοινοβουλε
Keywords
Τυχαία Θέματα