Η Ευρώπη παραδίδεται συνολικά στην κρίση χρέους

16:36 26/11/2011 - Πηγή: 24wro
Σε ταχεία αλλαγών των ευρωπαϊκών συνθηκών προκειμένου… να έρθουν τα ευρωομόλογα, δείχνει να βαδίσει η Ευρώπη, την ώρα που τα υψηλά επιτόκια σε Ιταλία και Ισπανία προκαλούν πανικό στην ΕΕ και αφήνουν έρμαιο στην κρίση τη Γηραιά Ήπειρο.
Η Ιταλία είδε να υποβαθμίζονται 8 ιταλικές τράπεζες της και το επιτόκιο της να ξεπερνά το 8% στα διετή ομόλογα, την ώρα που Βέλγιο και Ουγγαρία «έτρωγαν» χαστούκι υποβάθμισης από τους οίκους
Standard’s and Poor’s και Moody’s και η Ισπανία άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο έξωθεν βοήθειας για το δανεισμό της χώρας.
Κάμπτονται οι αντιρρήσεις της Γερμανίας για το ευρωομόλογο
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, παρά τις αντιρρήσεις της Μέρκελ για το ευρωμόλογο και το ρόλο της ΕΚΤ, η Γερμανία δείχνει σταδιακά να κάμπτει τις αντιστάσεις της, συνειδητοποιώντας ότι η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι αρκετή από μόνη της.
Με πληροφορίες να θέλουν τη σχετική συζήτηση στο εσωτερικό της Γερμανίας να έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές μέρες παρά τις αρνήσεις της κυβέρνησης της χώρας στις δημόσιες τοποθετήσεις, το περιοδικό Focus τονίζει ότι το συμβούλιο των πέντε σοφών της γερμανικής οικονομίας λέει όχι στο ευρωομόλογο αλλά από την άλλη τονίζει ότι αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα δεν υφίσταται κάποια άλλη λύση. Δηλαδή μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τη γερμανική επιτροπή σοφών, που εμμέσως πλην σαφώς λένε «διαφωνούμε αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το ευρωομόλογο»…
Την ίδια ώρα, ο Γενς Βάιντμαν (πρόεδρος της Bundesbank και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ) μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα κάνει θεαματική στροφή στη στάση του και τονίζει ότι το ευρωομόλογο θα μπορούσε να υπάρξει αλλά αυτό πρέπει να γίνει με οικονομική ενοποίηση, δηλαδή κοινή οικονομική πολιτική με έλεγχο των προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωζώνης.
Ταχεία αλλαγή ευρωπαϊκών συνθηκών ώστε να έρθουν τα ευρωομόλογα
Νέο σύμφωνο σταθερότητας, το οποίο μάλιστα θα αποτελεί (άτυπο) προπομπό του ευρωομολόγου, θα φέρουν Μέρκελ και Σαρκοζί, με τις όποπιες αντιρρήσεις να κάμπτονται μπροστά στον Αρμαγεδδών που δείχνει να «καταπίνει» το ευρώ.
Όπως αναφέρει η Bild, η Γερμανία και η Γαλλία επιθυμούν να προωθήσουν ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας στην Ευρωζώνη έως τις αρχές του επόμενου έτους και εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρακάμψουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να επιταχύνουν τη διαδικασία.
Η Καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Σαρκοζί θα παρουσιάσουν τα σχέδια τους στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 8 και 9 Δεκεμβρίου, ενώ το νέο σύμφωνο θα βασιστεί στο πρότυπο της συνθήκης του Σένγκεν (που μείωνε τους περιορισμούς κινήσεων εντός της ΕΕ) και θα επιτρέπει μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση της Ευρωζώνης και αυστηρότερους κανόνες επιτήρησης των εθνικών προϋπολογισμών και της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο ηγέτες φέρονται αποφασισμένοι να δράσουν ταχύτατα για να προλάβουν ενδεχόμενες αντιστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από τη μεριά της Κομισιόν, ενώ σίγουρη θεωρείται (σύμφωνα με αναλυτές) η αντίδραση
Keywords
Τυχαία Θέματα