Η Ελλάδα ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της

15:31 31/5/2011 - Πηγή: 24wro

Όσο καθυστερεί η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης τόσο πιο επώδυνη είναι...
Τα δάνεια δίνονται γιατί υπάρχει προσδοκία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, τα μέτρα δεν μπορούν να αναβληθούν, προειδοποιεί ο Γιούργκεν Σταρκ, το ισχυρό μέλος του εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στους Νέους Φακέλους και τον Τάσο Τέλλογλου.
Σύμφωνα με τον κ. Σταρκ η δημοσιονομική εξυγίανση εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, γιατί η Ελλάδα
τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της μέσω «μιας έκρηξης του χρέους».

«Η διαδικασία μπορεί να πονέσει σε κάποιες περιπτώσεις. Αλλά όσο πιο πολύ περιμένουμε να την εφαρμόσουμε, τόσο πιο πολύ θα πονέσει. Εξάλλου τα μέτρα δεν μπορούν να αναβληθούν, εδώ υπάρχει η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων και της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην Ελλάδα, αλλιώς δεν θα υπήρχαν αυτά τα δάνεια, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και η προσδοκία, κι αυτό το εννοώ, να θεωρηθούν αυτά τα δάνεια ως μια βοήθεια για να εφαρμοστεί το εκτεταμένο και φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων προσθέτει» υπογραμμίζει.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να ζει πέραν των δυνατοτήτων της»

Ειδικότερα, ο Γιούρκεν Σταρκ επικρίνει τη στάση της Ελλάδας μετά την εισαγωγή του ευρώ, τονίζοντας ότι δεν άλλαξε πρακτικά τίποτα στην πολιτική της μετά την εισαγωγή του κοινού νομίσματος.

«Η Ελλάδα, τα τελευταία 25 χρόνια δεν είχε ποτέ έλλειμμα κάτω του 3%! Ήταν πάντα πάνω από 3%. Καμία χώρα δεν μπορεί να ζει για τόσο καιρό πέραν των δυνατοτήτων της και να μη βάζει τα δημοσιονομικά της σε τάξη. Ταυτόχρονα δεν έγινε καμία διαρθρωτική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και οι δημοσιονομικές ανισορροπίες επεκτάθηκαν. Συγκεκριμένα, επειδή δεν έγιναν διαρθρωτικές αλλαγές είχαμε μια μακρά διαστρέβλωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και μαζί διαστρέβλωση της ανταγωνιστικότητας των τιμών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Σταρκ, τα προβλήματα της Ελλάδας δεν δημιουργήθηκαν σε μία νύχτα, αλλά είναι διαρθρωτικά και χτίζονται χρόνια τώρα.

«Η Ελλάδα χτυπήθηκε και από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ο κρίσιμος παράγοντας όμως ήταν τα εσωτερικά προβλήματα που δεν είχαν αντιμετωπιστεί για πολλά χρόνια, κι εξάλλου για μένα το πρόβλημα της Ελλάδας ξεκίνησε το 2004 ή το 2005, όταν είχαμε προβλήματα με τα στατιστικά στοιχεία που δίνατε που δεν ήταν αληθινά. Και πριν το 2007, στη συζήτηση που γινόταν στις Βρυξέλλες στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών για το αν έπρεπε να λήξουμε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας. Ήμασταν επιφυλακτικοί, δεν είχαμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία των στοιχείων. Πιστεύω ότι το 2007 κάναμε λάθος, να δώσουμε στην ελληνική κυβέρνηση το σήμα ότι όλα είναι εντάξει, αλλά δεν ήταν όλα εντάξει, κι από κει και πέρα συσσωρεύτηκαν τα προβλήματα» αναφέρει.

Όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία που έδινε η Ελλάδα την περίοδο 2006 - 2007 ο κ. Σ
Keywords
Τυχαία Θέματα