Η Ελλάδα πάει... Νταβός

13:16 26/1/2012 - Πηγή: 24wro
Η μεγάλη αλλαγή: Δημιουργώντας νέα μοντέλα...
Αυτός είναι ο τίτλος του φετινού forum στο ελβετικό, χειμερινό θέρετρο στο Νταβός της Ελβετίας, μόνο που, οι περισσότεροι συμμετέχοντες και μη, δεν δείχνουν την ίδια αισιοδοξία με άλλες χρονιές για τα όσα καλά μπορεί να επιτύχει, πια, η συνάντησή στο Νταβός.

Εδώ και σαράντα χρόνια, το World Economic Forum
είναι θεσμός. Όμως, φέτος, τα πράγματα είναι αισθητά διαφορετικά και οι ευθύνες των όσων θα συμμετάσχουν –στην τετραήμερη συνάντηση που άρχισε εχθές και θα διαρκέσει έως τις 29 Ιανουαρίου- τεράστιες.

Τα ανοιχτά μέτωπα που χρειάζονται αντιμετώπιση και λύσεις είναι πολλά και εκτεταμένα. Τα σημαντικότερα, η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, που αν δεν βρεθεί φόρμουλα αντιμετώπισής της θα αποτελέσει παγκόσμιο πρόβλημα, οι επαναστάσεις στον αραβικό κόσμο που έχουν ήδη κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και κάτι που ήρθε πρόσφατα, αλλά εντείνεται μέρα τη μέρα και δεν είναι άλλο από τη «διαμάχη» ΗΠΑ-Ιράν, η οποία, αν συνεχίσει με αυτό το βηματισμό και στο ίδιο μονοπάτι, σύντομα θα οδηγήσει σε ακόμα έναν πόλεμο στον Περσικό κόλπο.

Σε άρθρο τους σχετικό με τη συνάντηση της παγκόσμιας πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής αφρόκρεμας, στο Νταβός, οι New York Times (NYT) υπογραμμίζουν ότι, οι ηγέτες, σε διεθνές επίπεδο, προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν δυσαρεστημένους πολίτες και κοινωνίες σε ένταση.

«Οι διαδηλωτές στη Μόσχα και το Κάιρο γεμίζουν τις πλατείες ζητώντας αντιπροσωπευτική κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, οι δρόμοι της Μαδρίτης και της Νέας Υόρκης –ή αυτοί της Αθήνας, στους οποίους εκπαιδευτήκαμε για το ακριβές νόημα της λέξης δημοκρατία- η δυσαρέσκεια είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη».

Το μόνο κοινό μήνυμα που αφορά τους ηγέτες του κόσμου είναι ότι, πλέον, οι πολίτες της Γης δεν καλύπτονται από τις αποφάσεις τους και βρήκαν κοινό έδαφος επικοινωνίας και συνεννόησης μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter και πολλά άλλα, ταυτόχρονα στέλνοντας «ενημερώσεις» δυσαρέσκειας.

Άλλωστε, πώς είναι δυνατό να πιστέψει και να πεισθεί κάποιος ότι, οι τόσο ετερογενείς ηγέτες του Νταβός –η Μέρκελ της πολύ-κομματικής Γερμανίας και ο Ζελάουι της απολυταρχικής Αιθιοπίας- θα συναντηθούν και θα συμφωνήσουν σε άκρως σημαντικά σημεία, όταν η ίδια τους η υπόσταση αποδεικνύει ότι, ευθύς εξ αρχής, διαφωνούν;

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι ισχυροί του κόσμου στο φετινό forum είναι το «ξύπνημα» των λαών. Δύσκολα πια η πληροφόρηση μπλοκάρεται και ακόμα δυσκολότερα οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται από κυβερνήσεις και ηγέτες τους ως πειθήνια όργανα που σε τίποτα δεν αντιδρούν και τίποτα δεν ρωτάνε.

Μολονότι το Νταβός διακρίνεται για το κρύο και το χιόνι του, μέσα στο χειμώνα, πολύς κόσμος –Occupy WEF- βρίσκεται ήδη σε ειδικά igloo για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην κακοδιαχείριση των προβλημάτων από τους, δήθεν, ειδήμονες, αλλά και στη συνάντηση την ίδια που, εν μέσω κρίσης, παραμένει μια πανάκριβη διορ
Keywords
Τυχαία Θέματα