Η ΕΛ.ΑΣ. εξαρθρώνει συμμορίες με βασικό πληροφοριοδότη το... Facebook

09:53 29/10/2012 - Πηγή: 24wro
Εμπειροι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής παρακολουθούν συστηματικά τους...
τελευταίους μήνες τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να εντοπίζουν τις «σχέσεις» υπόπτων, να προσδιορίζουν τη σύνθεση εγκληματικών οργανώσεων αλλά και για να ανακαλύπτουν φωτογραφίες προσώπων που δεν είναι καταχωρισμένα στα αστυνομικά αρχεία.

Ετσι η Αστυνομία φτάνει να δημιουργεί οργανογράμματα «συμμοριών» με βάση πλέον όχι μόνο τις κλήσεις κινητών τηλεφώνων ή τις φυσικές παρακολουθήσεις αλλά και μια αλληλουχία συνδυασμών - με τη χρήση ειδικών λογισμικών - με τους «φίλους» χρηστών στο Facebook
και άλλο υλικό από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αναπαράγοντας πρόσωπα, καταστάσεις και συσχετισμούς που δεν θα μπορούσε με οποιαδήποτε άλλη αναζήτηση.

Το γεγονός ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων χρηστών σελίδων κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα προσεγγίζει τα 4.000.000 άτομα αποτελεί ένα σημαντικό «εργαλείο» στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. και όχι μόνο. Παράλληλες έρευνες στις ίδιες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης πραγματοποιεί και το ΣΔΟΕ προκειμένου να δει αν οι ύποπτοι χρήστες προχωρούν σε καταχώριση φωτογραφιών με βίλες, περιουσιακά στοιχεία κτλ.

Επιπλέον σε σχετικές έρευνες στο Facebook προχωρούν ως και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Χριστόφορος Ζαρόκωστας, αναπληρωτής διευθυντής Εσωτερικού Ελέγχου ασφαλιστικής εταιρείας, ανέφερε σε πρόσφατο συνέδριο ότι «όταν έχουμε ενδείξεις πως κάποιοι ασφαλισμένοι μας δηλώνουν ένα εικονικό τροχαίο ατύχημα, τότε ψάχνουμε για να δούμε αν αυτός με τον οποίο φαίνεται να έχει τρακάρει είναι... φίλος του στο Facebook! Και αυτό μάλλον δεν είναι συμπτωματικό».

Ποιοι είναι όμως οι τρόποι με τους οποίους η ΕΛ.ΑΣ. «μελετά» το Facebook;

ΟΙ 7 ΤΡΟΠΟΙ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ

Οι περιζήτητες φωτογραφίες του υπόπτου

Πολλές φορές οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., κυρίως αυτοί που ασχολούνται με ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών ή και φόνους, έχουν κάποιες ασαφείς πληροφορίες για την ταυτότητα δραστών - κυρίως αλλοδαπών - που συμμετέχουν σε εγκληματικές ενέργειες και οι οποίοι δεν είναι σεσημασμένοι αλλά και δεν μπορούν να εντοπισθούν.

Έτσι λοιπόν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με αντίστοιχη εμπειρία ψάχνουν στο Facebook και σε άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπου αναζητούν τα προφίλ με τα ονόματα - με ορισμένες παραλλαγές - των υπόπτων. Και όπως λένε ανώτεροι αξιωματικοί, «έτσι έχουμε δει φωτογραφίες κακοποιών, τους φίλους τους αλλά και πολλά στοιχεία για τις κινήσεις τους.

Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε περιπτώσεις Αλβανών, Γεωργιανών και άλλων ληστών που ως τότε ήταν για μας "φαντάσματα". Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί κακοποιοί, κυρίως από γειτονικές χώρες, έχουν μανία με το Facebook που την πληρώνουν... ακριβά!».

Τα αποκαλυπτικά προφίλ των θυμάτων

Μετά τη διάπραξη ενός εγκλήµατος τα κίνητρα του οποίου είναι άγνωστα η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει συχνά το «προφίλ» του θύµατος στο Facebook προκειµένου να δει αν υπάρχουν καταχωρίσε
Keywords
Τυχαία Θέματα