Η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει την Ελλάδα

18:05 29/6/2011 - Πηγή: 24wro
Το γερμανικό περιοδικό Manager Magazi δημοσίευσε σειρά απόψεων γνωστών Ευρωπαίων Οικονομολόγων...
για την άθλια κατάσταση στην Ελλάδα.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανέρχεται σε 330 δισεκατομμύρια ευρώ και ως το τέλος του 2011 απειλείται να αυξηθεί από το 140 ως το 165% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.
Ο πρώην καγκελάριος της ΟΔΓ Χέλμουτ Σμιτ
συστήνει την ιδιωτικοποίηση της μεγάλης κρατικής ιδιοκτησίας. Μάλιστα, η ιδιωτικοποίηση θα πρέπει να συνοδεύεται από την εκπλήρωση Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Παρότρυνσης της Απασχόλησης, της Παραγωγής και των Αποδοχών του πληθυσμού.
Απαιτούνται επίσης μεγάλα σχέδια υποδομών. Τον υποστηρίζει και ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schäuble). Υπάρχει μόνο μία διαφορά στις απόψεις τους. Ο Σόιμπλε δε θέλει ούτε να ακούσει για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ ο Σμιτ δεν την βλέπει καθόλου τραγική, θεωρώντας ότι ακόμα και η χρεοκοπία μιάς από τις μικρές χώρες-εταίρους θα έχει μόνο παροδικό ψυχολογικό αντίκτυπο.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ θα προτιμούσε να χρησιμοποιήσει κάποιους διοικητικούς μοχλούς. Το όνειρό του είναι να δημιουργηθεί για την ΕΕ ενιαίο Υπουργείο Οικονομικών με αρμοδιότητες επέμβασης στην δημοσιονομική πολιτική ξεχωριστών κρατών.
Ο Τρισέ απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της Αθήνας, κάτι που εξηγείται εύκολα. Τη μερίδα των υποτιμημένων ελληνικών ομολόγων την είχε αγοράσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και συνεπώς σε περίπτωση μείωσης του χρέους θα υπόφερε περισσότερα απ’ όλους.
Με δύο λόγια υπάρχει παντελής έλλειψη ομοιομορφίας στις γνώμες. Σχετικά με αυτό ο Ρώσος οικονομολόγος Αλεξάντρ Νεκιπέλοφ είπε:
- «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά πολύπλοκη πρώτ’ απ’ όλα για την ίδια την Ελλάδα, όπως και για όλη την ΕΕ. Μου φαίνεται ότι ο Τρισέ έχει δίκαιο όταν λέει πως η κριση είναι ένα από τα αποτελέσματα της ίδιας της ύπαρξης της οικονομικής ζώνης με ενιαίο νομισματικό σύστημα και αυτόνομη χρηματιστική πολιτική. Όμως έχω αμφιβολίες σχετικά με τον ρεαλιστικό χαρακτήρα της δημιουργίας Υπερεθνικού Υπουργείου Οικονομικών.
Οι συζητήσεις, βέβαια, θα συνεχίζονται, όμως η ΕΕ μάλλον θα ακολουθήσει τη γραμμή που είχε προσδιορίσει. Είναι αμφίβολο αν επιτρέψει την χρεοκοπία της Ελλάδας, γιατί η χρεοκοπία της θα καταφέρει πολύ μεγάλο χτύπημα και στην ίδια την ΕΕ, αν και θα επιμένει στην λήψη άτενκτων χρηματιστικών αποφάσεων και θα ελέγχει επισταμένα την εφαρμογή τους. Μου φαίνεται αναπόφεκτη επίσης και η αναδιάρθρωση του χρέους.
Γρήγορη απόφαση εδώ δεν υπάρχει και ούτε καν μπορεί να υπάρξει. Δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν εκ των προτέρων όλες οι λεπτομέρειες. Απ’ ο,τι φαίνεται οι ηγέτες της ΕΕ θα προσπαθήσουν να σώσουν την Ελλάδα πάση θυσία. Έστω και γιατί οι συνέπειες της χρεοκοπίας της θα στοιχίσουν για τους Ευρωπαίους φορολογούμενος κατά πολύ πιο ακριβά απ’ ό,τι η βοήθεια σ΄αυτή τη χώρα»,- παρατήρησε συμπεραίνοντας ο Ρώσος οι
Keywords
Τυχαία Θέματα