Γκρεμίζουν το Μπέβερλι Χιλς

15:01 22/8/2011 - Πηγή: 24wro
Φρένο στα σχέδια επίδοξων κατασκευαστών προσπαθεί να βάλει…
ο δήμος του Μπέβερλι Χιλς. Η φυσιογνωμία της κοσμοπολίτικης γειτονιάς των διασήμων και πλουσίων του Χόλιγουντ κινδυνεύει να αλλοιωθεί από την «έφοδο» εκατομμυριούχων που δεν έχουν πρόβλημα να κατεδαφίσουν ιστορικά κτίσματα της περιοχής, σχεδιασμένα από σημαντικούς Αμερικανούς αρχιτέκτονες και να χτίσουν νέες, πιο σύγχρονες και πολύ μεγαλύτερες κατοικίες!
   
Η ζήτηση για αγορά κατοικίας στην περιοχή έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και οι μεγαλοεργολάβοι είναι έτοιμοι με… αναμμένη τη μηχανή
της μπουλντόζας να αρχίσουν το γκρέμισμα. Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής, η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο και θα πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση από τον δήμο και την πολιτεία της Καλιφόρνιας. Το δημοτικό συμβούλιο εξετάζει ένα σχέδιο για να αποφευχθεί το γκρέμισμα ιστορικών κτιρίων της περιοχής με μεγάλη αρχιτεκτονική αξία. Για να αποκτήσει κανείς σπίτι στην περιοχή με τον δημοφιλέστερο ταχυδρομικό κώδικα του κόσμου (90210), απαιτούνται 20 εκατομμύρια δολάρια! Τα συμφέροντα είναι μεγάλα και γι’ αυτό η προσπάθεια της δημοτικής αρχής γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο νόμος ουσιαστικά ευνοεί τον κατασκευαστή. Προς το παρόν, το Μπέβερλι Χιλς είναι από τις λίγες περιοχές σε ολόκληρη την πολιτεία της Καλιφόρνιας, όπου ένας ιδιοκτήτης οικοπέδου έχει το δικαίωμα να γκρεμίσει το όποιο κτίσμα υπήρχε και να χτίσει καινούργιο με άλλες προδιαγραφές, καταστρέφοντας μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.


Τότε και σήμερα
Είναι γνωστό στο ευρύ κοινό πως το Μπέβερλι Χιλς είναι γεμάτο από πολυτελείς βίλες, πισίνες και εντυπωσιακούς κήπους, αλλά δεν ήταν πάντοτε έτσι. Σημαντικοί αρχιτέκτονες της Αμερικής άφησαν το σσημάδι τους σε πολλά από τα κτίρια της περιοχής, κυρίως τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Το ζήτημα προέκυψε πριν από λίγες ημέρες, όταν το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε για να εμποδίσει τα σχέδια κατασκευαστή, ο οποίος επιθυμούσε να γκρεμίσει το Kronish House, δημιουργία του αρχιτέκτονα Ρίτσαρντ Νέουτρα από το 1954.

Είχαν προηγηθεί οι πρόσφατες κατεδαφίσεις σημαντικών κτισμάτων, όπως το Shusett House, το οποίο χτίστηκε από τον Τζον Λάουτνερ στις αρχές του 1950, το Friar’s Club που χτίστηκε το 1947 και συγκρότημα διαμερισμάτων στην οδό Ντουράν. Την τελευταία δεκαετία έχουν «εξαφανιστεί» δημιουργίες διάσημων αρχιτεκτόνων, όπως οι Πολ Γουίλιαμς και Φρανκ Λόιντ Ράιτ. Η δουλειά τους περιλαμβάνει πρωτότυπα σχέδια κτιρίων, κατοικιών, γραφείων, ξενοδοχείων κ.ά. Εστω και αργά, η αρχή έγινε και πλέον όλες οι περιπτώσεις κατεδάφισης κτιρίων θα περνούν από κόσκινο.

«Είναι λάθος να παίρνεις τόσο εύκολα την άδεια κατεδάφισης και έπειτα από δέκα ημέρες να είσαι με το σφυρί στο χέρι, έτοιμος να γκρεμίσεις ένα ιστορικό κτίριο» δηλώνει ο δήμαρχος του Μπέβερλι Χιλς Μπάρι Μπρούκερ. Γυρνώντας τον χρόνο πίσω στα πρώτα χρόνια δόξας της περιοχής, ο δήμαρχος θυμάται πως και τότε οι πλούσιοι κα
Keywords
Τυχαία Θέματα