Γιατί σέρνεται το γρήγορο internet

10:27 8/12/2012 - Πηγή: 24wro
Στον ΟΤΕ μεταθέτει το φταίξιμο για την καθυστέρηση παροχής υπηρεσιών VDSL στους...
έλληνες καταναλωτές ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), κ. Λεωνίδας Κανέλλος, ο οποίος, μιλώντας προς «Το Βήμα» υποστηρίζει ότι η ρυθμιστική αρχή τήρησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες και αποποιείται τις ευθύνες που του αποδίδει η αγορά.
Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, ο οποίος κατηγορείται από τις τηλεπικοινωνιακές
επιχειρήσεις για κωλυσιεργία και εμπόδια στην προώθηση και εκμετάλλευση των επενδύσεων, απαντά ότι ο ρυθμιστής δεν θα γίνει «άλλοθι» για τα λάθη των εταιριών, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης στην καρτοκινητή και τις κυοφορούμενες συγχωνεύσεις στην αγορά, αλλά και στη VDSL, σε έξι μήνες.
Μάλιστα, χαρακτηρίζει «εκτός πραγματικότητας» την κατηγορία ότι βάζει «τρικλοποδιές» σε επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ της κινητής τηλεφωνίας, αμφισβητώντας την σχετική αναφορά.
Ακόμη, υπογραμμίζει ότι αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τις προτάσεις της Κομισιόν για απορρύθμιση αγορών στις τηλεπικοινωνίες, ενώ προαναγγέλει απελευθέρωση του roaming και άρση των διασυνοριακών επαγγελματικών φραγμών, εν όψει της ανάληψης της προεδρίας του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC) από την ΕΕΤΤ.
Πως έφτασε η VDSL στη Μέρκελ
Για το ζήτημα της VDSL του ΟΤΕ, το οποίο αποτελεί εδώ και δύο χρόνια σταθερό «αγκάθι» στις ελληνογερμανικές σχέσεις και, μάλιστα, έφτασε να τεθεί στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο από την καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ στην πρόσφατη επίσκεψη της στην Ελλάδα, ο κ. Κανέλλος απαντά ότι η καθυστέρηση οφείλεται στον ΟΤΕ, στον οποίο καταλογίζει βιασύνη και παράβαση των προβλεπόμενων διαδικασιών, αρνούμενος ότι η ΕΕΤΤ έχει φέρει ευθύνη για τον χαμένο χρόνο.
Ειδικότερα, όπως λέει, εξ αρχής ο ΟΤΕ παρείχε στην ΕΕΤΤ προβλέψεις τριετίας και όχι πενταετίας, όπως του είχαν ζητηθεί, στη συνέχεια μετέτρεψε αυθαίρετα το πρόγραμμα της VDSL από πιλοτικό σε εμπορικό, ενώ μετά την παρέμβαση του ρυθμιστή και την ολοκλήρωση της ανάλυσης αγοράς, αποκαλύπτει ότι η ΕΕΤΤ πρότεινε στην Κομισιόν να αρθεί το «μπλόκο» στον όμιλο, προκειμένου να επιταχυνθεί η υπόθεση για να συναντήσει, όμως, τη διαφωνία των κοινοτικών υπηρεσιών.
Στη συνέχεια, όπως διηγείται ο κ. Κανέλλος, ο ΟΤΕ απάντησε εκ νέου με ελλειπή στοιχεία στην ΕΕΤΤ, μετά καθυστέρησε στην συμπλήρωσή τους, και τελικώς οι τιμές χονδρικής εγκρίθηκαν από τον ρυθμιστή τον Δεκέμβριο του 2011. Έπειτα, όμως, προσθέτει, αντέδρασαν οι εναλλακτικοί πάροχοι και ζητήθηκε από τον ΟΤΕ να αποδείξει την δυνατότητά τους να πωλούν στη λιανική VDSL, στοιχεία που εγκρίθηκαν τελικώς από την ΕΕΤΤ τον Μάιο του 2012.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ, οι όροι και οι προϋποθέσεις του ρυθμιστή εκπληρώθηκαν από τον ΟΤΕ τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν και του επετράπη να δώσει πλήρως λειτουργικά πακέτα VDSL, τα οποία εγκρίθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, μαζί με την δυνατότητα των εναλλακτικών να πωλούν ισότιμα αντίστοιχα προϊόντα.
Ο κ. Κανέλλος επιμένει ότι, εάν εξ αρχής είχαν τ
Keywords
Τυχαία Θέματα